Der er masser af destinationer i verden, hvor det bare ikke er det samme uden en udlejningsbil. Uanset om du vil udforske USA's naturlige vidundere, køre på tværs af New Zealand eller Sydafrika eller bare vil være fri og uafhængig af tidsplaner, vil dine skridt helt sikkert gå i retning af en udlejningsbil.
Hvordan fungerer det egentlig at leje en bil på den måde, og hvad skal man huske på? Der er ingen grund til bekymring, vi har skrevet en grundlæggende guide til dig, og intet vil overraske dig, når du har læst den.
Hvor kan man booke en bil?
Der findes snesevis af bookingportaler. At vælge en bil fungerer stort set som at vælge en flyrejse. Du kan bruge søgemaskiner til at sammenligne tilbuddene fra alle tilgængelige udlejningsfirmaer, eller du kan booke direkte på de enkelte udlejningsfirmaers hjemmesider.
Gennem søgemaskiner
I de fleste tilfælde er det mest ligetil at booke via søgemaskiner. Booking.com er en af de mest populære og mest gennemskuelige, og vi bruger den selv meget.
Når du booker via en søgemaskine, ved du altid, hvilket udlejningsfirma du lejer hos, og vilkårene for udlejningen bør også være detaljerede. Undgå sammenligningssider med fristende priser, hvor du ikke finder lignende oplysninger, f.eks. anbefaler vi ikke at bruge economycarrentals.com.
Booking via en lignende søgemaskine har den fordel, at den sammenligner de fleste tilbud fra billigst til dyrest, så du ikke behøver at søge på de enkelte udlejningsfirmaers hjemmesider. Desuden er det normalt billigere at booke via lignende sider end at booke direkte via biludlejningsfirmaets hjemmeside.
På den anden side er en af ulemperne behovet for at læse lejebetingelserne i detaljer og to gange. Det sker ofte, at betingelserne opdateres og afviger fra den oprindelige tekst, når man har valgt et bestemt tilbud. Så læs dem igen, før du betaler.
Når du booker, betaler du pengene direkte til webstedet, og eventuelle ændringer eller aflysninger håndteres gennem dem.
Gennem biludlejningsfirmaets hjemmeside
Hvert udlejningsfirma har naturligvis sine egne bookingsystemer, hvorigennem bilen kan bookes. I de fleste tilfælde er denne mulighed dyrere end de førnævnte søgemaskiner, men det er ikke altid tilfældet. Vi anbefaler altid at sammenligne tilbud.
Især på eksklusive steder, f.eks. meget turistede steder eller afsidesliggende områder, kan det være billigere at booke direkte via udlejningsfirmaets hjemmeside. Nogle af de mest kendte selskaber, der opererer over hele verden, er Alamo, Avis, Budget, Dollar, Europcar, Sixt, Hetz, Alamo, Thrifty og andre.
Udlejningsfirmaer, du skal undgå
Ikke alle selskaber er velrenommerede, og på trods af den fristende pris ender de med at opkræve latterlige gebyrer eller forsøge at opfinde forskellige skader og trække penge på dit kort, når du har afleveret bilen.
Traditionelt er de værste udlejningsfirmaer Goldcar, Centauro, Firefly, Record og InterRent.
I lufthavnen eller i byen?
Tjek altid lejepriserne i lufthavnsafdelingen og i en nærliggende by. Priserne kan variere med helt op til ti procent i en afdeling uden for lufthavnen (men det behøver de ikke), så sammenlign, om det kan betale sig at tage en kort tur fra lufthavnen med lokal transport. For information om transport fra mere end 600 lufthavne, se vores guides.
Hvornår skal du booke, og hvad koster biludlejning?
Generelt gælder det, at jo tidligere du booker din bil, jo mindre betaler du. De fleste biludlejningsfirmaer og bookingsider som booking .com tillader gratis afbestilling 48 timer før udlejningen, så der er ikke noget i vejen for at booke i god tid for at være på den sikre side og tjekke priserne fra tid til anden - selv biludlejningsfirmaer kan have forskellige rabatkampagner.
Ligesom med flyrejser er det desuden ikke kun vigtigt, hvor lang tid i forvejen du booker bilen, men også på hvilke datoer.
På feriedestinationer betaler du mest i sommerferien, mens priserne om vinteren ofte er absurd lave på få hundrede kroner om dagen (f.eks. i Irland, Spanien eller Portugal).
Det afhænger endda af, hvilke dage du lejer bilen. Hvis du er på vej til en turistdestination, vil weekendpriserne være de dyreste (normalt fra torsdag middag til mandag middag), mens hverdage vil være de dyreste i storbyer, hvor biler lejes til arbejde.
Hver gang du booker, udfylder du datoen og det nøjagtige tidspunkt for afhentning, hvilket spiller en vigtig rolle. Priserne beregnes for hver dag. Hvis du lejer en bil fredag kl. 10.30 og afleverer den lørdag kl. 10.30, betaler du for 1 dag, men hvis du afleverer den kl. 11.00, betaler du for 2 hele dage.
Og jo længere lejeperioden er, jo mindre betaler du pr. dag. Hvis du f.eks. lejer en bil i USA i 14 dage, vil du sandsynligvis komme under 30 usd pr. dag.
Hvad du skal være opmærksom på, når du bestiller
Der er flere vanskelige ting, der kan ske, når du leder efter de billigste tilbud, og nogle af dem kan være dårlige for din tegnebog. Kort sagt, når du lejer en bil, mere end noget andet sted: læs vilkårene og betingelserne.
Forsikring, selvrisiko og depositum
De tre magiske ord, du sandsynligvis vil læse oftest, når du lejer en bil. De er tæt forbundet med hinanden.
Du kan tegne forsikring enten gennem en tredjepart, f.eks. når du booker gennem booking .com, eller helt selvstændigt hos et andet selskab eller direkte hos udlejningsfirmaet.
Tredjepartsforsikringen er billigere, men på den anden side er "papirarbejdet" i tilfælde af et problem lidt mere kompliceret. Hvis du tegner en forsikring gennem en tredjepart, og der sker noget, trækker biludlejningsfirmaet pengene på dit kort, og du skal derefter gøre krav på pengene hos det firma, hvor du har tegnet forsikringen.
Hvis du derimod er forsikret direkte hos udlejningsfirmaet, skal du ikke forholde dig til noget som helst, og udlejningsfirmaet håndterer alt papirarbejdet for dig. På den anden side er en sådan forsikring betydeligt dyrere og overstiger i nogle tilfælde selve lejeprisen.
Grundprisen vil næsten altid omfatte en CDW-forsikring (Collision Damage Waiver), men den dækker kun skader på karrosseriet op til et vist beløb. Den dækker ikke skader på interiør, vinduer, undervogn eller dæk.
Du kan altid tilføje individuelle komponenter til prisen, eller du kan vælge en komplet bilforsikring med nul selvrisiko (normalt kaldet LDW eller FDW). Priserne varierer afhængigt af sted, biltype og udlejningslængde.
De ligger normalt på omkring 25 usd pr. dag, når de oprettes gennem en "tredjepart", eller fra 25 usd til 60 usd, når de oprettes direkte gennem udlejningsfirmaet.
Selvrisikoen er det maksimale beløb, som udlejningsfirmaet kan opkræve af dig i tilfælde af skader eller tyveri af bilen. Beløbene kan variere fra hundreder til tusinder af euro (det maksimale beløb, vi stødte på, var 2.500 euro).
Hvis du køber en fuld forsikring med nul selvrisiko, betaler du intet, hvis din bil bliver beskadiget eller stjålet, men igen, med en tredjepartsforsikring tager udlejningsfirmaet pengene først, og du gør derefter krav på skaden fra dit forsikringsselskab.
Men pas på! Hvis du ikke betaler for en fuld forsikring (LDW eller FDW), og der kun er inkluderet en grundlæggende CDW-forsikring (dvs. normalt kun karrosseri), gælder selvrisikoen kun for denne forsikring.
Hvis du har en udlejningsbil uden fuld forsikring med kun grundlæggende CDW, og du ødelægger motoren, koblingen eller en anden del af bilen, skal du betale det fulde skadesbeløb, ikke kun det maksimale "selvrisikobeløb".
Depositummet er det beløb, der blokeres på udlejningsdagen og frigives, når du afleverer bilen, hvis du afleverer den i god behold. Bemærk, at pengene ikke automatisk bliver frigivet den dag, du afleverer bilen, og at hele processen kan tage op til 3 uger.
Igen varierer størrelsen på depositummet meget fra udlejningsfirma til udlejningsfirma og kan variere fra 100 til 2.500 euro. Ofte er depositummet lig med selvrisikoen, men det er ikke reglen.
Hvor mange penge udlejningsfirmaet vil låse inde, afhænger igen af forsikringspolicen. Hvis du tegner fuld dækning direkte hos udlejningsfirmaet, vil der være et lille eller intet depositum, og hvis du tegner fuld dækning uden selvrisiko gennem en tredjepart (f.eks. renalcars.com eller et traditionelt forsikringsselskab), undgår du ikke depositummet.
Uanset hvad skal du have nok penge på kortet, som du ikke får brug for umiddelbart under ferien eller i et par uger efter.
Kredit- eller debetkort?
I forbindelse med depositummet er det evige spørgsmål om typen af kreditkort. Du skal have et kreditkort for at låne. Det er det, de fleste biludlejningsfirmaer kræver for at spærre dit depositum.
Der er undtagelser, hvor man kan klare sig med et betalingskort, men det betyder som regel, at man skal købe en dyr forsikring uden selvrisiko. Tilfælde, hvor du på stedet finder ud af, at de ikke vil låne dig en bil, bare fordi du ikke har et kreditkort, er almindelige.
Kreditkort er mere troværdige for udlejningsfirmaer end betalingskort, de har mere tillid til, at kunden faktisk har penge nok, hvis det er nødvendigt. Det er også bedre for dig at låne med et kreditkort - hvis et stort depositum blokeres, vil du "gå glip af" bankens penge og ikke dine egne direkte.
Pas på brændstofpolitikken
Brændstofpolitikken bør allerede fremgå tydeligt, når du booker bilen. Den mest almindelige og gennemskuelige er den såkaldte " Full - Full". Du lejer en bil med fuld tank og afleverer den med fuld tank og betaler for benzinen, præcis som du kører igennem.
En billigere pris kan tilbydes af udlejningsfirmaer med en "Full - Empty"-politik eller også "Prepaid Fuel", dvs. "Full - Empty", hvor du lejer en bil med en fuld tank og afleverer den med en tom. Undgå sådanne tilbud. Det betyder ikke, at du får en gratis bil med fuld tank.
Du betaler for benzinen på forhånd, men du kan aflevere bilen med en tom tank, når du returnerer den. For det første vil udlejningsfirmaet opkræve den højest mulige pris for benzin, og for det andet skal du konstant holde øje med brændstofmåleren i slutningen af lejeperioden for at sikre, at du ikke betaler for meget og afleverer bilen "tom".
Kilometerbegrænsninger og begrænsninger i bevægelsesområdet
Vær opmærksom på punktet "Miles/kilometer". Det er ikke alle udlejningsfirmaer, der giver dig lov til at køre ubegrænset i din bil. Det gør de, men du kommer til at betale for at overskride den gratis grænse.
Hvis der står "ubegrænset", kan du køre bilen så langt, du vil. Hvis ikke, er der altid et maksimalt antal kilometer, du kan køre gratis (pr. dag), og et beløb for hver ekstra kilometer, normalt omkring 1 usd.
Det er også almindeligt, at biludlejningsfirmaer forbyder rejser til andre lande. Hvis du vil køre uden for det land, hvor du lejer en bil, skal du altid sikre dig på forhånd, at det er muligt.
Antal chauffører
Hver gang du foretager en booking, skal du udfylde, om du ønsker at tilføje en ekstra chauffør. Hvis du ikke tilføjer denne service, antages det automatisk, at det kun er den person, som bilen er lejet til, der kører.
Hvis bilen bliver kørt af en anden chauffør end den, der står på kontrakten, er det ikke ulovligt. Men hvis der opstår problemer med bilen, eller hvis der sker en ulykke, uanset om den er forårsaget af fejl eller ej, og bilen køres af en person, der ikke står på kontrakten, vil hele omkostningen være dit ansvar. Det gælder også, hvis du har betalt fuld forsikring med nul selvrisiko.
Førerens alder eller unge og gamle betaler ekstra
Hvis du lejer en bil, og du er under 25 eller over 65 år, er der et tillæg for ung fører, som er uundgåeligt hos alle udlejningsfirmaer overalt i verden.
Det er et statistisk faktum, at unge og ældre bilister er mere tilbøjelige til at komme ud for ulykker, og det ved biludlejningsfirmaerne. I nogle lande skal der betales en endnu højere obligatorisk ansvarsforsikring, hvis det er en ung chauffør, der kører.
Beløbene er virkelig høje og overstiger ikke sjældent den fulde lejepris.
Hvis du er under 21 år, vil de fleste lande slet ikke udleje en bil til dig - heller ikke mod betaling.
Type af bil
Når du booker, kan du selvfølgelig vælge mellem forskellige størrelser og klasser af biler. Husk dog, at udlejningsfirmaet ikke garanterer et bestemt mærke og en bestemt model. Bemærk altid "... eller lignende", hvilket betyder, at de vil leje dig den samme eller en lignende bil i den pågældende klasse.
Husk også, at biler med manuelt gear ikke altid er tilgængelige, især ikke i USA, Australien eller New Zealand.
Envejsleje af bil
Selv om det er fristende at planlægge et episk roadtrip på tværs af landet, er det mindre praktisk at tage tilbage til det sted, hvor du lejede bilen. Langt de fleste større biludlejningsfirmaer vil lade dig aflevere bilen i en anden filial (men altid i samme land). Tjek dog den endelige pris meget nøje, og tjek punkterne med oplysninger om, hvad der ikke er inkluderet i prisen.
Gebyrer for envejsleje af bil kan være meget høje, ofte mange gange mere end prisen for selve lejen. Mindre velrenommerede biludlejningsfirmaer inkluderer ikke dette gebyr i den samlede pris, de nævner det bare med småt i informationen om, hvad der ikke er inkluderet i prisen.
Der er selvfølgelig undtagelser, hvor envejsgebyret ikke er svimlende højt, typisk i mindre lande, på øer, men også hos nogle udlejningsfirmaer i USA, Sydafrika eller europæiske lande.
Dyrt ekstraudstyr
Hvis du rejser med børn, bestiller du sikkert en autostol sammen med din bil. Men se godt efter, hvor meget det vil koste. Typiske priser for en uges leje er omkring 1 euro, og det kan være bedre at tage sædet med hjemmefra, da de fleste flyselskaber har dem med gratis.
Undgå helt at betale ekstra for GPS, hvor priserne ofte når absurde niveauer på omkring 100 euro om ugen.
Hvad jeg får brug for
Vi har nævnt de vigtigste faldgruber, du kan støde på, når du booker selve bilen. Men hvad skal du medbringe for overhovedet at få en lejebil?
Først og fremmest skal du have et kreditkort i navnet på den chauffør, du har booket bilen hos. Vi nævner spørgsmålet om debet- og kreditkort ovenfor.
Et andet vigtigt element er et internationalt kørekort. Der er selvfølgelig undtagelser. Hvis du f.eks. har et EU-kørekort og rejser til et andet EU-land, er det ikke nødvendigt med et internationalt kørekort.
Du skal også have dit almindelige kørekort med, for uden det er det internationale kørekort ugyldigt.
Vi anbefaler også, at du downloader offline-kort til din telefon derhjemme og ikke bruger unødvendige penge på GPS-udstyr.
Sådan fungerer det på stedet
Når du henter din bil
Ved afhentning kan du støde på 3 typer af afhentning. I de største lufthavne er biludlejningsskrankerne som regel samlet i en særlig bygning med tydelig skiltning, eller du kan selv tage den lokale shuttlebus eller toget til dem, hvilket altid er gratis.
Mindre lufthavne har skranker lige i ankomsthallen, og i de mindste lufthavne kan du få en person med et skilt til at føre dig til afdelingen.
Ved skranken afleverer man så alle de nødvendige dokumenter (pas/ID og internationalt kørekort) og takker nej til de ekstra ydelser, som udlejningsfirmaet måtte tilbyde. Normalt er det et tilbud om LDW (dvs. fuld forsikring med nul selvrisiko) eller en forudbetalt tank.
Forsikringen er som regel tegnet på forhånd, og en forudbetalt tank er normalt ikke omkostningseffektiv.
Man fremviser så det kreditkort, man brugte til at betale lejen med, og de spærrer normalt et depositum på det forudbestemte beløb på det. Dette er altid angivet i vilkårene for udlejningen.
Derefter er der ikke noget, der forhindrer dig i at overtage bilen. Du får altid en skabelon, som enten du eller udlejningsfirmaets medarbejder udfylder foran dig, på hvilke steder og hvor slemt bilen er beskadiget. Undervurder ikke inspektionen, og udfyld alle synlige skader, fra små ridser til snavset interiør.
Derefter kan du aflevere skemaet til medarbejderen eller smide det i de dertil indrettede kasser, når du forlader parkeringspladsen (det er f.eks. almindeligt i USA).
Når bilen er afleveret
Før du afleverer din bil, skal du sørge for, at den ikke er meget beskidt, og hvis den er, skal du køre den til en bilvask og støvsuge den. Det vil være billigere end det gebyr, som udlejningsfirmaet opkræver (normalt omkring 60 usd).
Selve tilbageleveringen af bilen er normalt en hurtig formalitet. Du ankommer, afleverer nøglerne, og så er du færdig. I nogle udlejningsfirmaer vil en medarbejder inspicere bilen med det samme og fortælle dig, hvad der eventuelt er galt, i andre møder du ikke engang en levende person og afleverer nøglerne i en forberedt kasse.
Mens afhentning af en bil uden for udlejningsfirmaets åbningstid enten slet ikke er mulig eller er underlagt et særligt tillæg, er tilbagelevering uden for åbningstiden normalt gratis. Du lægger nøglerne i boksen ved skranken.
Det er en god idé at tjekke dine kreditkortopgørelser regelmæssigt i mindst et par uger efter, at du er kommet hjem. De fleste velrenommerede udlejningsfirmaer giver dig besked via e-mail, hvis de finder et problem (eller endda hvis du betaler en bøde), før de trækker pengene fra din blok, men der er nogle udlejningsfirmaer, der ikke gider at give dig besked.
Konklusion
At leje en bil kan gøre det meget nemmere at rejse og også forlænge din rejse til nye steder, hvor du ellers ikke ville have mulighed for at tage hen. Det er dog vigtigt at kende og studere udlejningsbetingelserne godt, og vigtigst af alt at forstå dem.
Mere end noget andet sted er det ikke sikkert, at den tilsyneladende billigste aftale er den billigste i sidste ende. Da der er flere ting at holde øje med, vil vi slutte af med en kort opsummering.
Sammenlign priser på biludlejning
- Forsikring er normalt ikke inkluderet i grundprisen. Du kan tegne en billigere forsikring gennem en tredjepart med det forbehold, at du i tilfælde af et forsikringskrav selv skal stå for det hele, og at udlejningsfirmaet vil kræve et stort depositum. Den anden mulighed er en betydeligt dyrere forsikring direkte gennem udlejningsfirmaet. Fordelen er, at udlejningsfirmaet håndterer skaden for dig, og at du ikke behøver at bekymre dig om noget, samt at du får et lavt eller intet depositum.
- Forvent at skulle bruge et kreditkort med en tilstrækkelig grænse til at blokere depositummet. Lån på et betalingskort er kun muligt hos nogle udlejningsfirmaer og kommer ofte med høje indskud.
- Lad dig ikke narre af brændstofpolitikken; det er optimalt at leje og aflevere bilen med fuld tank.
- Når du kommer tilbage, skal du tjekke dit kreditkort regelmæssigt, da mindre velrenommerede udlejningsfirmaer kan fortsætte med at opkræve ekstra gebyrer.
Kan man på nogen måde betale i euro, når man lejer en bil gennem Booking.com? Der står: "Priserne i EUR er omtrentlige. Du vil betale i CZK, fordi det er din lokale valuta." Tak skal du have.