Traditionel mad i Bulgarien

Bulgarien

Hvilken mad skal du prøve i Bulgarien? Hvad sælges oftest på lokale restauranter?

Book overnatning med morgenmad

Det bulgarske køkken

Det lokale køkken er lavet af lokalt dyrkede råvarer med masser af grøntsager og salater. Måltiderne plejer at være lette. De vigtigste kødtyper er kylling og fisk.

Det bulgarske køkken anses for at være et af de sundeste i Europa.

Den store andel af grøntsager og mejeriprodukter siges at være årsagen til deres lange levetid.

Typiske bulgarske specialiteter

Bulgarerne hævder at have "opdaget" yoghurt i deres land, som de kalder kiselo mljako. Dette produkt indeholder særlige bakterier, som beskytter kroppen mod giftstoffer og endda visse former for kræft. Denne specialitet er da også kun tilgængelig i Bulgarien. Desuden er der en stor tradition for vinfremstilling her, og især rødvinene er fremragende.

Hakket salat - basen er balkanost. Den kaldes "syrene" og har en let sødlig til smøragtig smag. Andre ingredienser er agurker, tomater og søde løg, oliven og lidt dressing. Enkelt og velsmagende. Bulgarerne starter deres hovedmåltid med denne ret (i stedet for vores suppe).

Supper - i Bulgarien udgør de ofte hovedretten, og nogle af dem hører til de bulgarske nationalretter. Typiske supper er:

  • Bob čorba: Tyk bønnesuppe,
  • Tarator: kold suppe lavet af sur mælk med dild, agurker og nødder,
  • Pilšeka supa: kyllingesuppe,
  • Ribena supa: fiskesuppe,
  • Škembe čorba: suppe af indvolde med peberfrugt og lidt mælk.

Kefta og kebab - i Bulgarien spises kød oftest hakket og grillet.

Kefti er en af de mest traditionelle og billige retter, som du kan finde i absolut alle boder, fastfood og restauranter. Det er faktisk de klassiske minikødboller, mens kebabpčata (nogle gange også kebabče) er kødboller med en aflang form, der minder meget om chevapčič.

Det mest almindelige krydderi, der bruges i hakket kød, er romersk spidskommen eller saturejka. Kebab sælges ofte som en hurtig snack i et brød eller en bolle og på restauranter overvejende med pommes frites.

Musaka - en traditionel ret fra Balkan. Det er en blanding af hakket kød og grøntsager som løg, hvidløg, aubergine og tomater. Nogle gange med kartofler.

Banitsa - en klassisk saltkage, som du kan finde i alle bagerier, er typisk for Bulgarien. Kagen er lavet af butterdejslignende dej, og fyldet er lækker aromatisk ost, fløde og hvid yoghurt.

Fisk - som i ethvert kystland kan bulgarske restauranter prale af et bredt udvalg af fisk og skaldyr. Blandt de mest populære er havmakrel, meget fine fileter af sort havhaj eller grillede sild.

En særlig delikatesse er den lille caca-fisk, som smager meget som sardiner. De steges i dej og spises normalt efter hovedmåltidet eller bare som chips eller popcorn.

Kashkaval - er en typisk bulgarsk hård ost lavet af både ko- og fåremælk. Den stammer fra de bulgarske bjerge Rila og Pirin, men dens aromatiske smag er kendt over hele verden.

Drikkevarer

Hvad angår læskedrikke, drikker bulgarerne mest mineralvand og er meget glade for at drikke te til eller efter måltiderne. Men pas på, hvis du bestiller te på en restaurant, får du automatisk en lokal urtete. Hvis du vil have klassisk sort te, skal du udtrykkeligt bede om "sort te".

Hvad angår alkoholiske drikke, er de lokale mest glade for øl. Bulgarsk øl er ret god, og de mest berømte lokale mærker er Zagorka, Ariana og Burgasko. Øl fra Tjekkiet er også meget populært i Bulgarien.

Vin er også et rigtig godt bulgarsk produkt. Det gunstige klima og det kuperede landskab giver tilsammen ideelle betingelser for dyrkning af druer. Vin er også meget billigt i Bulgarien, og man kan købe en flaske af god kvalitet fra ca. 3 euro.

En særlig drik er Boza, som sandsynligvis stammer fra Tyrkiet, men som også er meget populær her. Det er en gæret maltdrik med en tyk konsistens og en let syrlig, sød smag. Alkoholindholdet er ca. 1 %.

Af hård alkohol er følgende drikkevarer typisk lokale:

  • Rakije - oprindelsen af denne spiritus lavet af druer, blommer og figner diskuteres i flere Balkanlande, og hvor den egentlig kommer fra, er nok umuligt at bevise med sikkerhed. Under alle omstændigheder er det en af de mest populære former for hård spiritus i Bulgarien,
  • Mastika - en anisdrik, der bør indeholde mindst 47% alkohol. Den serveres afkølet.

Sådan spiser du som en lokal

De lokale foretrækker at spise i små boder eller små restauranter med plastikstole i haverne 4 eur.

Langt den mest almindelige bulgarske fastfood-ret er "chlabcha i kebabcha". Det er en kødbolle i en bolle med en skive løg og agurk og toppet med tomatketchup. Det smager som farsbrød med satay.

Der er mange lignende boder og mini-restauranter i Bulgarien, og du kan finde dem i alle større landsbyer. I de største feriesteder ved Sortehavskysten er de dog langsomt ved at vige pladsen for dyrere turistrestauranter, og det er kun i metropolerne Varna eller Burgas eller i de mindste feriesteder, at man kan opleve et virkelig autentisk Bulgarien.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.

Er der nogen spørgsmål tilbage?

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til artiklen...

0 kommentarer

Log ind på Cestee

... det verdensomspændende rejsefællesskab

Har du ikke en rejsekonto endnu? Tilmeld dig her