Kultur og historie i Cypern

Cypern

Hvor nemt er det at tale engelsk på Cypern? Hvordan er cyprioterne, og hvornår er butikkerne lukket på Cypern?

Søg efter indkvartering på Cypern

Historien i en nøddeskal

De første spor af menneskelig bosættelse går tilbage til omkring 8.000 f.Kr., hvor folk begyndte at slå sig ned og danne landsbyer. Du kan stadig se resterne af landsbyer i dag, hvis du f.eks. besøger Salamis eller Kourion.

I 1878 blev Cypern en del af det britiske imperium, men siden 1955 har der været en række opstande og lokale fejder mellem græsk-cyprioter, tyrkisk-cyprioter og briterne. Flertallet af græsk-cyprioterne krævede genforening med Grækenland, som på det tidspunkt blev styret af en autoritær militærjunta.

Uafhængighed og deling af Cypern

FN afviste dog en forening med Grækenland af frygt for en reaktion fra Tyrkiet, hvor en stor del af befolkningen også boede på Cypern.

I 1960 overgav briterne endelig Cypern, og uafhængigheden blev erklæret som én samlet stat. Siden 1963 har der dog været megen, men indtil videre kun lokal, vold mellem tyrkiske og græske cyprioter.

Året 1974 var et vendepunkt for Cyperns fremtid. Den græske militærjunta forsøgte med et kup at forene Cypern med Grækenland. Kuppet mislykkedes dog (militærjuntaen i Grækenland faldt efterfølgende, og landet bevægede sig i retning af demokrati), og som svar iværksatte den tyrkiske hær en massiv invasion af øen.

Det var uacceptabelt for Tyrkiet, og derfor blev invasionen gennemført med stor styrke, herunder bombning af cypriotiske byer. Den voldelige konflikt resulterede i, at ca. 200.000 græsk-cyprioter blev fordrevet fra nord til syd og ca. 60.000 tyrkisk-cyprioter fra syd til nord. Tyrkiske tropper kontrollerede den nordlige mindre del af øen (ca. 36% af Cyperns samlede areal).

Den voldelige konflikt sluttede i 1983, da det tyrkiske Cypern erklærede en uafhængig tyrkisk republik Nordcypern, som dog kun anerkendes internationalt af Tyrkiet. Der blev oprettet en FN-kontrolleret bufferzone på mellem 50 meter og 4 km.

Cypern har været en del af EU siden 2004. Hele øen er blevet optaget i EU, men europæisk lovgivning er suspenderet i det ikke-anerkendte Nordcypern, indtil "Cypern-spørgsmålet" er løst.

Det er i øjeblikket muligt at besøge Nordcypern via checkpointet på Ledra Street i hovedstaden Nicosia.

Det "sydlige" Cypern er en separat republik, selv om det har meget til fælles med Grækenland.

I øjeblikket er situationen på Cypern rolig, og der er ingen vold. Turister kan frit besøge begge dele af øen.

Sprog

Det officielle sprog er græsk, som er modersmål for de fleste cyprioter og også det officielle sprog for kommunikation med myndighederne. Græsk bruger ikke det latinske alfabet, men en græsk skrift kaldet Alphabet.

Men bare rolig, langt de fleste tegn (f.eks. på vejskilte) er også transskriberet til latin.

Du kan tale engelsk her næsten uden problemer, da Cypern var en engelsk koloni indtil 1960. Du kan tale med både ældre og yngre mennesker. De fleste skilte og markeringer er på både græsk og engelsk. I det mindste et grundlæggende kendskab til engelsk er helt almindeligt i selv de mest tilbagestående bjerglandsbyer på tværs af generationer.

Det gør Cypern unik i Middelhavsområdet, og bortset fra Malta, hvor engelsk er det officielle sprog, er det uden sammenligning det bedst engelsktalende land i Sydeuropa.

Mini-ordbog:

  • Godmorgen, godmorgen - Kaliméra
  • Farvel - Adio
  • Godnat - Kalinichta
  • Tak - Efcharisto
  • Vær så venlig - Parakalo
  • Ja - Nej
  • Nej - Ochi
  • Hvilken vej - Apopu
  • Øl - Øl

Mennesker og religion

Cyprioterne er meget søde og venlige mennesker, og subjektivt er de meget mere afslappede end grækerne, selv om de betragter sig selv som én nation. Deres natur er meget afslappet, og de har altid god tid. De har ikke travlt med at komme nogen steder og er ikke stressede. De er villige til at hjælpe og rådgive dig med alt. Forvent ikke megen punktlighed fra cyprioterne, forsinkelser på tyve minutter er ingen undtagelse.

Størstedelen af befolkningen er ortodokse kristne, og denne religion spiller en vigtig rolle og styrker de traditionelle cypriotiske værdier. Du kan finde en kirke selv på det mest afsidesliggende sted på øen.

Cypern har en befolkning på omkring 950.000. Størstedelen af befolkningen er græsk-cyprioter, men der er også minoriteter som tyrkisk-cyprioter, grækere, englændere, rumænere og russere.

Helligdage

Cypern har stærke traditioner, som gives videre til næste generation. Påsken er den vigtigste religiøse højtid. Alle cyprioter besøger kirken, hvor der afholdes messe. Hvis du vælger at studere på Cypern, varer påskeferien 14 dage i modsætning til den tjekkiske.

I februar hvert år afholdes det verdensberømte karneval i byen Limassol. Festivalen foregår over et par dage, og folk optræder i smukke kostumer, synger sange, danser, spiser og fejrer livet. Juleaften fejres her den 25. december.

På Cypern fejres følgende helligdage, som også er fridage:

  • 1. januar - Nytår
  • 6. januar - Epifani, Jesu Kristi tilsynekomst ifølge den ortodokse kirke
  • 6. mandag før påskesøndag - ren mandag (en kirkelig helligdag)
  • 25. marts - Græsk uafhængighedsdag (fejres også på Cypern)
  • 1. april - Cyperns nationaldag (uafhængighedskampen)
  • Langfredag - flydende dato (påske)
  • Hvid lørdag - flydende dato (påske)
  • Påskesøndag - flydende dato (påske)
  • Påskedag - flydende dato (påske)
  • Påskedag - flyttedag (påske)
  • 1. maj - arbejdernes kampdag
  • Anden pinsedag - første mandag efter pinse (flydende dato)
  • 15. august - Himmelfart af den allerhelligste Guds Moder
  • 1. oktober - Cyperns uafhængighedsdag
  • 28. oktober - Grækenlands nationaldag
  • 24. december - juleaften
  • 25. december - første juledag
  • 26. december - anden juledag

Turistservices, restauranter og mindre butikker holder åbent i helligdagene. Busserne kører efter søndagskøreplaner i helligdagene.

Kultur

Befolkningen på Cypern er meget venlig og afslappet. De lokale er ikke særlig punktlige og kan komme en halv time for sent til aftaler. Næsten alle elsker kaffe, og frappé er meget populært om sommeren. Cyprioter kan sidde og snakke i timevis over en kop kaffe.

Cypern har meget til fælles med Grækenland, og selv om det har været en uafhængig stat i mange årtier, vajer der græske flag ved siden af cypriotiske flag overalt (også i officielle regeringsbygninger).

Cyprioter og grækere betragter sig selv som én nation, men cyprioter er mere venlige og også mere ordentlige end grækere.

Hvis du taler med de lokale, skal du huske på, at den nordlige del af øen har været besat af den tyrkiske hær siden 1974. Mange græsk-cyprioter er blevet fordrevet fra deres hjem fra nord til syd. Spørgsmålet om deling og genforening af øen kan være meget følsomt for nogle, især den ældre generation.

Turisme

Turister opsøger generelt badebyer, der er økonomisk bæredygtige og af høj standard takket være turisterne. Hotellerne er af høj standard, og der er et stort udvalg af overnatningsmuligheder at vælge imellem. Populære destinationer for strandferier er byerne Ayia Napa og Protaras. Strande som Nissi Beach og Fig Tree Bay vurderes som nogle af de bedste i Europa.

Cypern er et populært rejsemål på grund af sine smukke sandstrande og mulighederne for at prøve mange former for vandsport som dykning og sejlads. Øen byder også på masser af rev og strande, hvor du ikke møder mange mennesker, og hvis du finder dem, vil du få nogle unikke øjeblikke. Hvis du elsker smukke strande, varmt vejr, fantastisk mad og venlige mennesker, bør du ikke gå glip af Cypern.

De bedste strandhoteller - Cypern

Cypern er et udviklet europæisk land med fuld service.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.

Er der nogen spørgsmål tilbage?

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til artiklen...

0 kommentarer

Log ind på Cestee

... det verdensomspændende rejsefællesskab

Har du ikke en rejsekonto endnu? Tilmeld dig her

Log ind med Google