Københavns metrosystem har kun været i drift siden 2002, hvilket gør det moderne og meget effektivt. Metrotogene er automatiske og førerløse, hvilket giver passagererne en panoramaudsigt over strækningen fra for- og bagsæderne.
Metroen kører under jorden i centrum, mens den i periferien kører over jorden.
Se hoteller i det centrale København
De 4 metrolinjer suppleres af et travlt netværk af bybaner.
Metrolinjer
Der er 4 metrolinjer i drift i København. På nogle strækninger kører to linjer sammen, hvilket halverer frekvensen.
Metrolinjerne er altid markeret med en farve og et nummer.
- M1 (grøn) + M2 (gul ) - på det meste af strækningen kører disse linjer sammen fra Vanløse endestation i den østlige del af byen til det historiske centrum (Kongens Nytorv og Christianshavn). Her adskilles ruterne. Den grønne M1 går direkte sydpå til endestationen Vestamager, den gule M2 går langs kysten til Københavns Lufthavn.
- M3 (rød) - en cirkulær og meget travl linje, der forbinder vigtige steder i centrum. Den travleste del mellem Østerport, Kongens Nytorv og hovedbanegården løber langs med M4.
- M4 (blå) - den centrale linje forbinder Hovedbanegården, Kongens Nytorv og Østerport og fortsætter videre nordpå til det moderne Orientkaj-distrikt. En forlængelse mod syd er ved at blive bygget til Elleberg.
Ud over metroen kan du også bruge tog i og omkring centrum.
Metroens officielle hjemmeside: intl.m.dk
Copenhagen Public Transport Finder: dinoffentligetransport.dk/da
Toglinjer
Hovedjernbanelinjen mellem hovedbanegården og Østerport station er hurtigere end metrolinjerne M2 + M4, der kører på samme strækning. Derudover kører der også tog til hele Københavnsområdet.
Nogle linjer er betegnet som S-tog og kører udelukkende rundt i byen, andre kommer længere væk fra (Re, IC, ICL), men du kan sagtens bruge dem til at rejse rundt i København på en almindelig billet til offentlig transport.
Hvordan fungerer metroen?
Den københavnske metro er helt automatisk og har ingen operatør på stedet. Stationerne er moderne og meget rene, og det samme er metrosættene.
Der er ingen begrænsninger for at komme ind på perronen, ingen drejeknapper at gå igennem, og kun tilfældige billetkontrollører tjekker billetter.
Perronen er adskilt fra sporene af glasvægge med skydedøre, der åbner automatisk, når metroen ankommer til stationen. Der er ingen knapper til at åbne dørene, de åbner alle automatisk.
Køreplaner og åbningstider
Alle metrolinjer kører hvert 2.-4. minut på hverdage og hvert 4.-5. minut uden for myldretiden og i weekenden.
Københavns metro kører 24 timer i døgnet. Natintervallet er mellem 6 og 20 minutter. Den cirkulære røde linje M4 kører kun i én retning om natten.
Detaljerede oplysninger om køreplaner kan findes på metroens officielle hjemmeside: intl.m.dk/travel-information/the-timetable.
Priser på metroen
Metroen og alle tog er integreret i det offentlige transportsystem, så du kan bruge en fælles billet, som også gælder for busser og færger.
Priserne er baseret på antallet af zoner, man rejser. Københavns centrum er inddelt i zonerne 1, 2 og 3, mens den sydlige del af byen med lufthavnen ligger i zone 4.
Den billigste billet findes til to zoner, mens heldags- og flerdagsbilletter kun sælges til zone 1-4.
- 24 timer (zone 1-4) - 90 dkk
- 48 timer (zone 1-4) - 160 kr.
- 72 timer (zone 1-4) - 220 kr.
- 90 minutter for 3 forbindelseszoner (f.eks. rejse til lufthavnen) - 30 kr.
- 75 minutter for 2 forbindelseszoner (kun rejser til centrum) - - 24 dkk
Betal din billet via DOT Tickets mobilapp. Når du køber en billet i appen, vælger du den dato og det nøjagtige tidspunkt, som din billet skal gælde fra, og du behøver ikke at bekymre dig om andet.
Alternativet er selvfølgelig den klassiske papirbillet, som du kan købe i de firkantede sølvfarvede automater på hver metrostation. De er altid placeret, før du går ind på perronen.
Ud over disse automater findes der også mindre, runde automater, som sælger et rejsekort til hyppige rejsende. På grund af købsprisen på 80 kr. er de dog slet ikke det værd for turister i København.
Kort over Københavns metro
Hvilke metrolinjer og tog kører hvilken vej? De officielle pdf-kort over alle transportformer kan downloades på: dinoffentligetransport.dk/da.
De har ingen interesse i at hjælpe dig, når du skal købe en metrobillet. Så bliver du forvirret, og de er meget ivrige efter at fortælle dig, at du har fået en bøde. De tror, at alle har boet der, siden de var 4 år gamle. Jeg vil ikke tilbage.