Kultur og historie i Det Forenede Kongerige

Taler man andet end engelsk i Storbritannien? Hvordan er briterne, og hvornår er butikkerne lukket i Indonesien?
Sammenlign flypriser til Storbritannien
Sproget
Storbritannien har, ligesom for eksempel USA, ikke noget officielt sprog. Men engelsk er de facto det sprog, der tales på de britiske øer.
Vær forberedt på meget tydelige regionale dialekter, især i Skotland og Wales. Men hvis du undskylder og beder de lokale om at tale langsommere til dig, vil ingen blive fornærmet.
Andre sprog, der bruges, er walisisk, skotsk og irsk gælisk og cornish, som tales i Cornwall. Det næstmest talte sprog i Storbritannien efter engelsk er polsk.
Historien i en nøddeskal
Fra begyndelsen af e.Kr. og frem til Romerrigets sammenbrud var en stor del af det nuværende Storbritannien under romersk herredømme, hvilket stadig kan ses i dag, f.eks. i form af resterne af den berømte Hadrians Mur, som ikke kun skulle fungere som en befæstning mod udbrud af nordlige stammer og som Romerrigets nordlige grænse, men også som et sted, hvor handlende betalte omsætningsskat, når de passerede gennem området.
Fra omkring det 9. århundrede eksisterede de to uafhængige kongeriger Skotland og England side om side, hvortil fyrstendømmet Wales efterfølgende blev annekteret i det 13. århundrede. Fra 1603 blev Skotland og England (inklusive Wales) forenet i en personalunion, og i 1707 blev de med Act of Union samlet i en politisk union kaldet Kongeriget Storbritannien.
I 1800 blev Kongeriget Storbritannien så også officielt forenet med Kongeriget Irland, som blev endeligt domineret af England i slutningen af det 17. århundrede. Efter det irske oprør, uafhængigheden og delingen af Irland blev Kongeriget Storbritannien og Irland til det nuværende Forenede Kongerige under navnet Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirland.
De britiske øer var ikke nok for briterne, og de kunne ikke blive efterladt i en tid med portugisiske og spanske oversøiske opdagelser, så de begyndte at udvide deres indflydelse i verden. Gradvist koloniserede briterne den halve verden, fra dele af Nord-, Mellem- og Sydamerika og øer i Caribien, gennem store dele af Afrika og Mellemøsten til Australien, New Zealand, Indien, Sri Lanka, Burma og andre områder i Sydøstasien og Oceanien. På den måde blev Storbritannien et imperium, som solen aldrig gik ned over.
I løbet af det 19. århundrede begyndte den britiske dominans i verden gradvist at blive svækket. I slutningen af det 19. århundrede fik Canada status som dominion og ret til selvstyre, og i begyndelsen af det 20. århundrede fik Australien, New Zealand og Den Sydafrikanske Union det. Efter Anden Verdenskrig blev det klart, at imperiet ikke var bæredygtigt i fremtiden, så i anden halvdel af det 20. århundrede begyndte afkoloniseringen, og de resterende lande i imperiet blev uafhængige.
Den dag i dag har Storbritannien bevaret 14 oversøiske territorier, som ikke er en integreret del af Storbritannien, men som er under den britiske krones suverænitet. Disse omfatter Gibraltar, Falklandsøerne og Bermuda.
Mennesker
Storbritannien er hjemsted for ca. 68 millioner mennesker, hvoraf størstedelen bor i byer, og ca. fire femtedele af den samlede befolkning bor i England.
Takket være sin imperiale historie er Storbritannien blevet hjemsted for en mangfoldig blanding af folkeslag, kulturer og religioner.
Den største etniske gruppe er englænderne, efterfulgt af walisere, skotter, irere, jøder og efterkommere fra forskellige dele af det tidligere britiske imperium.
Den mest fremtrædende religion i Storbritannien er kristendommen, især den fremherskende anglikanske.
Helligdage
Storbritannien fejrer ikke uafhængighedsdagen som en lang række andre lande; i stedet fejrer mange lande uafhængighedsdagen specifikt i Storbritannien. Nationale helligdage i Storbritannien kaldes „bank holiday“da alle landets banker er lukket på disse dage.
Antallet varierer fra den ene del af unionen til den anden, hvor England og Wales har 8 helligdage om året, Skotland fejrer 9 og Nordirland og Isle of Man kan prale af hele 10 helligdage om året. Ikke desto mindre er det et relativt lille antal helligdage.
Helligdage i England og Wales
I England og Wales er kontorer og nogle butikker lukket på disse dage:
- 1. januar - nytårsdag
- Langfredag - Påske (flydende dato, altid i løbet af foråret)
- Påskedag - Påskesøndag (flydende dato, altid om foråret)
- Early May - altid den første mandag i maj
- Spring - altid den sidste mandag i maj
- Summer - altid den sidste mandag i august
- 25. december - jul
- 26. december - jul
Helligdage i Skotland
I Skotland er kontorer og nogle butikker lukket på følgende dage:
- 1. januar - nytårsdag
- 2. januar - dagen efter nytårsdag
- Langfredag - Påske (flydende dato, altid om foråret)
- Påskedag - Påskesøndag (flydende dato, altid om foråret)
- Early May - altid den første mandag i maj
- Spring - altid den sidste mandag i maj
- Summer - altid den sidste mandag i august
- 30. november - Sankt Andreas' dag
- 25. december - juledag
- 26. december - juledag
Helligdage i Nordirland
I Nordirland er kontorer og nogle butikker lukket på følgende dage:
- 1. januar - nytårsdag
- 17. marts - St Patrick's Day
- Langfredag - Påske (flydende dato, altid i foråret)
- Early May - altid den første mandag i maj
- Spring - altid den sidste mandag i maj
- 12. juli - altid den sidste mandag i august Battle of the Boyne
- Summer - altid den sidste mandag i august
- 25. december - jul
- 26. december - jul
Butikkers åbningstider
Butikker i England og Wales med et salgsareal på mere end 280 kvadratmeter skal holde lukket påskedag og 25. december.
Om søndagen må de højst holde åbent i 6 timer ad gangen.
Små butikker og alle butikker i Skotland og Nordirland er ikke berørt.
Ud over de officielle helligdage fejrer Storbritannien også valentinsdag, sankthansaften, Guy Fawkes Night, hvor fyrværkeri og afbrænding af Guy Fawkes-figurer mindes katolske oprøreres mislykkede forsøg på at sprænge parlamentet i luften; og Halloween og våbenstilstandsdagen, som mindes de faldne i begge verdenskrige.
Kultur
Briterne siges ofte at være kolde, hvilket kan betragtes som en stereotyp; der lægges bestemt vægt på manerer i Storbritannien.
At sige hej og spørge, hvordan den anden person har det, som er den enkleste form for smalltalk, er helt grundlæggende her. Selve essensen af britiskhed illustreres af et skilt på en pub i London, som viser følgende ølpriser:
- „Beer … £ 10“
- „Beer, please … £ 8“
- „Good evening, could I have one pint of beer, please? … from £ 3.10“
Ud over gode manerer er det også vigtigt at huske, at Storbritannien er et multikulturelt land, og det gælder i dobbelt forstand for London.
Byen har været hjemsted for mennesker fra hele verden siden omkring år 1700: Franske huguenotter, spanske og østeuropæiske jøder, nordboere og tyskere, maurere og andre.
Senere begyndte folk fra alle hjørner af imperiet at komme hertil, og de har alle givet Storbritannien sin unikke form i dag. De gastronomiske konsekvenser af dette er ubestridelige, for i London kan man smage mad fra stort set alle lande i verden.
Turisme
Over 35 millioner turister besøger Storbritannien hvert år, hvilket gør det til den ottende mest besøgte turistdestination i verden.
Mens London er fyldt til bristepunktet, og du vil ønske, at der allerede var planlagt hurtige og langsomme baner, når du går ned ad Oxford Street, vil du i andre dele af landet næsten ikke se en sjæl, når du slentrer gennem det vilde landskab.
Storbritannien byder simpelthen på noget for enhver smag, fra historiske steder til kulturelle begivenheder og fra billig shopping til smuk natur.
Takket være det store antal besøgende er turismen naturligvis på et højt niveau, og der er nok ikke mange former for service, du ikke kan finde her.
Geografi
Storbritannien dækker det meste af de britiske øer, som ud over de to hovedøer, Storbritannien og Irland, også består af et stort antal mindre øer. Nordirland er adskilt fra Skotland af Det Irske Hav.
Mens den sydlige del af Storbritannien overvejende er lavland, er den nordlige del domineret af bjerge og bakker. Det skotske landskab er vildt og utæmmet og byder på smuk natur og langstrakte søer kaldet lochs. Ved den mest berømte sø, Loch Ness, kan besøgende vente på det berømte søuhyre, Nessie.
Skotland er også hjemsted for Storbritanniens højeste bjerg, Ben Nevis (1.343 meter). Mens det nordvestlige England er domineret af bjerge og søer, består en stor del af England af sletter og lavland, og i det sydvestlige England er der store hedeområder.
Er der nogen spørgsmål tilbage?
Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til artiklen...