Hvilken mad skal du prøve i Japan? Hvad sælges oftest på lokale restauranter?
Køb billetter til Japan på forhånd
Det japanske køkken
Fordi Japan er et sæsonpræget land, kan du prøve noget forskelligt i næsten hver måned af dit ophold. Det meste, du kan støde på:
soba-nudler - boghvedenudler, som serveres kolde i sommermånederne (zaru soba) eller varme i vintermånederne. En af de grundlæggende varianter er kake soba (boghvedenudler med bouillon).
Udon-nudler - tykke hvedenudler med en gullig farve, der serveres som soba-nudler.
Noodle ramen - ramen-suppe kan generelt tilberedes på mange måder, nudlerne er æggenudler i kinesisk stil, men ramen er så populær i Japan, at de lokale tager den til sig som deres egen. Det vigtigste ved ramen er bouillonen, hvis produktion normalt er hemmelig, så hver ramen-restaurant tilbyder en bouillon med forskellig smag, selv om det er den samme ret. Ud over bouillon og nudler er der grøntsager og kød på forskellige måder.
Gyoza - fyldte poser med kød og grøntsager, dampet eller stegt.
Tempura - grøntsager, skaldyr og fisk overtrukket på samme måde som tri-wrap, men resultatet er betydeligt mere sprødt.
Sushi - for det meste rå fisk med ris og tang. Typisk sushi er en rulle med ris og kød overtrukket med tang og kaldes maki. Ris med fisk ovenpå er nigiri. Selve skiverne af rå fisk kaldes sashimi.
Natto - fermenterede sojabønner, der er lysebrune i farven. De har en meget skarp lugt og en typisk stærk smag, og udlændinge kan ofte ikke engang smage dem på grund af den stærke lugt. Men de er meget sunde!
Bentó - madpakke, dybest set lidt af hvert. Det er typisk at købe bentos til toget eller shinkazen, de sælger dem lige på perronerne.
Senbei - riskiks dækket af sojasauce og tang, svarende til den berømte "japanske blanding" her.
Te - sencha - typisk grøn te, genmaicha - grøn te med ristede ris, mugicha - byg-te, matcha - pulveriseret te med en bitter smag, der primært bruges til teceremonier og som smagsgiver til slik osv.
Alkohol - sake - risvin, en typisk japansk alkohol. Shouchu - japansk spiritus af søde kartofler. Øl - Asahi, Sapporo, Kirin, Yebisu, ...
Slik og søde sager - traditionelle søde sager er lavet af rismel, stivelse og anko-bønner.
Hvad man ikke må gøre, når man spiser
Stik ikke spisepinde ned i risene, men læg dem på skålen. Spisepinde stikkes kun ned i risene under begravelsesritualer.
Stik ikke spisepinde i sushi, det er meget uhøfligt. Det er almindeligt at spise sushi med hænderne, hvis man ikke ved, hvordan man bruger spisepinde. I Japan derimod spises sushi med hænderne af ægte kendere og feinschmeckere.
Lad være med at sende maden fra spisepind til spisepind, det minder om et andet buddhistisk begravelsesritual, nemlig at tage knogler.
Sådan spiser du som en lokal
Det er sikkert at spise på lokale restauranter. Japanske hygiejnestandarder er blandt de højeste i verden.
Lokale selvbetjeningssteder er allestedsnærværende, hvor man bestiller i en kiosk, betaler med kort og får et enkelt, men som regel godt og, vigtigst af alt, meget billigt måltid.
Disse bistroer er meget populære blandt japanerne til morgenmad og aftensmad.