Traditionel mad i Malta

Comino

Hvilken mad skal du prøve på Malta? Hvad er den mest almindelige mad, der sælges på lokale restauranter?

Søg efter indkvartering på Malta

Det maltesiske køkken

Malta har i lang tid været præget af sin geografiske nærhed til Italien. Derfor minder middelhavskøkkenet til dels om det italienske, men med mange raffinementer.

På Malta kan man nyde både pasta og pizza i mange forskellige variationer og smage. Pizzaen er virkelig lækker, og pastaen tilberedes f.eks. i form af ravioli.

Der er mange retter med fisk og skaldyr på menukortene. De mest almindelige retter er havaborre, sværdfisk, tun og endda delfin. Ud over fisk kan man også nyde blæksprutte eller blæksprutte. Maden serveres pyntet og krydret med friske krydderurter eller toppet med flødesauce.

Men det er ikke kun den italienske indflydelse, der kan mærkes i de traditionelle maltesiske retter. Tidligere har maden på Malta også været påvirket af det britiske, arabiske og endda indiske køkken.

Typiske maltesiske specialiteter

Den maltesiske nationalret er kanin på mange måder. Den mest traditionelle er vinbraiseret kanin med kartofler og grøntsager, men den serveres også ofte med pasta. På restauranter finder man ofte denne ret under det lokale navn "Stuffat tal-fenek".

Kanin spises også ofte i maltesiske husholdninger, både ved festlige lejligheder og i hverdagen.

En anden meget almindelig ret på Malta er frisk havfisk, som du vil støde på i absolut alle restauranter. Tun, sværdfisk og havaborre er almindelige fisk i farvandet her.

Den mest populære fisk blandt de lokale er lampuki (også kendt som mahi-mahi eller dorado andre steder). Den meget velsmagende mindre fisk vandrer rundt om de maltesiske øer om efteråret, især mellem september og december, så det er den tid på året, hvor man kan spise den frisk tilberedt på de lokale restauranter.

Andre traditionelle maltesiske retter omfatter følgende:

  • Bragioli - en oksekødsroulade tilberedt med rødvin og fyldt med kapers, oliven eller æg. En yndet hovedret i maltesiske husholdninger,
  • Spaghetti med sø pindsvin - en meget populær ret på restauranter, der specialiserer sig i fisk og skaldyr. Søpindsvin er en af delikatesserne i det maltesiske køkken og serveres oftest med spaghetti, en ret, der kaldes Spaghetti Rizzi ,
  • Timpana - dette er faktisk en klassisk lasagne, en bagt pasta med hakket kød og bechamel,
  • Ftira - ved første øjekast en uinteressant brødklump, men ved første smag en uforglemmelig oplevelse. For det første anses maltesisk brød for at være et af verdens bedste, og for det andet er ftira fyldt med en række forskellige ingredienser, fra oliven, tun, kapers til tomater og tomatpuré,
  • Pastizzi - den mest populære snack eller "når du er i humør til noget småt". Det er små butterdejsposer fyldt med frisk ricottaost, ærter, spinat eller endda chokolade.

Drikkevarer

Kalkstensklippen, rigeligt med solskin, den rette brise og det stabile vejr garanterer den bedste høst af rød- og hvidvin hvert år. Der er flere vingårde på Malta, hvoraf de mest berømte er Marsovin, Meridiana, Delicata og andre familiedrevne virksomheder. De producerer alle kvalitetsvine uden tilsatte ingredienser og til en meget overkommelig pris.

Maltesisk Cisk-øl er let og ideel til middelhavsklimaet.

Læskedrikken Kinnie Maltese Lemonade er meget forfriskende med en smag, der minder om urtelikør, men uden alkohol. Den er lavet efter en hemmelig opskrift af skrællen fra røde appelsiner og en blanding af krydderurter. Øen Malta er det eneste sted, hvor man kan smage den.

Med lidt fantasi kan Kinnie sammenlignes med den østrigske drik Almdudler. Smagen af Kinnie er dog betydeligt mere bitter.

Sådan spiser du som en lokal

Malteserne kan godt lide at gå på restaurant, men de opsøger først og fremmest dem, der ligger langt fra turisttrafikken, dvs. i udkanten af byerne eller i baglandet.

De allestedsnærværende bagerier og konditorier er meget populære, hvor man kan få en brunch med pastizzi og cappuccino eller det lækre maltesiske ftira-brød.

Almindelige restaurantpriser

En middag på en restaurant koster ca. 15 euro pr. person inklusive et glas vin, men det er mere sandsynligt, at det koster 20 euro. Forvent en højere pris for frisk fisk og skaldyr. Generelt er priserne på restauranter på strande eller i historiske bykerner selvfølgelig 10-20 % højere end på restauranter længere væk fra begivenhedernes centrum. Lidt billigere på øen Gozo.

Forskellige lokale fastfood-steder med pizza eller kebab er også populære.

Eksempler på priser:

  • Hovedmåltid (kanin eller bragioli): 20 eur til 25 eur
  • Pasta: 15 euro
  • Fisk og skaldyr: 20 eur til 30 eur
  • Pastizzi eller ftira: 1,50 eur til 3 eur
  • Pizza- eller kebabmenu (pommes frites + drikke): 15 euro
  • Lokal øl 0,5 liter: 3 eur op til 4,50 eur
Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.

Er der nogen spørgsmål tilbage?

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til artiklen...

0 kommentarer

Log ind på Cestee

... det verdensomspændende rejsefællesskab

Har du ikke en rejsekonto endnu? Tilmeld dig her