Kultur og historie i Brunei Darussalam

Brunei

Hvor nemt er det at tale engelsk i Brunei? Hvordan er bruneierne, og hvornår er butikkerne lukket i Brunei?

Se de bedste hoteller i Brunei

Sproget

Malaysisk er det eneste officielle sprog i Brunei, men uddannelsessystemet i Brunei har været tosproget siden 1985, og der undervises i engelsk sideløbende med malaysisk.

Derfor kan du uden problemer forstå engelsk i Brunei . Engelsk er også meget udbredt i officielle dokumenter og på kontorerne, så hvis du har brug for at beskæftige dig med andet end turistspørgsmål i Brunei, kan du tale engelsk overalt.

Mennesker

Brunei er et lille land med en befolkning på omkring 450.000. Befolkningstallet stiger hele tiden en smule, primært gennem indvandring fra Malaysia eller Kina, da Brunei er et af de meget udviklede og velhavende lande.

Den etniske sammensætning af befolkningen følger landets beliggenhed. Malajer udgør 67 % af Bruneis befolkning, efterkommere af oprindelige stammer 20 % og kinesere ca. 9 %.

Indiske, arabiske og indonesiske mindretal er talrige.

Bruneierne er generelt meget venlige mennesker med et internationalt udsyn og en god uddannelse. Turister er velkomne i Brunei.

Da det bruneiske samfund er ret moderne, vil du føle dig meget godt tilpas som turist her. Du vil ikke møde påtrængende sælgere, hjemløse eller alt for nysgerrige blikke.

Hvis du har brug for råd, vil bruneierne være meget villige til at tale med dig, men hvis du tilkendegiver, at du ikke ønsker at tale videre, vil de lokale respektere det.

Religion

Islam er den officielle religion i sultanatet Brunei. Den er indskrevet i den lokale forfatning, herunder meget kontroversielle love mod f.eks. homoseksualitet, som officielt medfører dødsstraf. Men det bliver faktisk ikke håndhævet.

Lederen af den islamiske tro i sultanatet er Hans Sultanatets Højhed. Islam spiller en central rolle i samfundet og lovgivningen her. På trods af nogle (set fra et vestligt synspunkt) meget kontroversielle love anvendes der kun drakoniske straffe i tilfælde af narkohandel, menneskehandel, voldtægt eller mord.

Der er ingen reelle sanktioner (især ikke over for turister) for andre overtrædelser af islamisk lov.

Selvom islam er statsreligion, er det ved første øjekast tydeligt, at forholdene her er betydeligt mere afslappede end for eksempel i de arabiske lande.

Mens mange kvinder bærer tørklæde, klæder mange kvinder sig i konventionel vestlig stil.

Andre religioner i Brunei har også frie tøjler og bliver ikke undertrykt på nogen måde.

Den religiøse fordeling af befolkningen i Brunei er som følger:

  • Muslimer - 83 %.
  • Kristne - 7 %.
  • Buddhister - 7 %.
  • Ateister og oprindelige religioner - 3 %.

Helligdage og butikkernes åbningstider

Butikkerne har normalt åbent hver dag fra ca. kl. 6.30 til 22.00, men nogle supermarkeder i Bandar Seri Begawan har åbent til midnat.

Alle butikker, attraktioner, kontorer og tjenester er lukket om fredagen mellem kl. 12.00 og 14.00.

Nogle kontorer, private sundhedsorganisationer og posthuset holder også lukket om søndagen.

Offentlige helligdage i Brunei

Banker, kontorer og visse tjenester er lukket på helligdage. Offentlig transport kører dog uændret på helligdage, og dagligvarebutikker er normalt åbne.

Offentlige helligdage:

  • 1. januar - Nytår
  • 23. februar - Storbritanniens uafhængighedsdag
  • 31. maj - De væbnede styrkers dag
  • 15. juli - Sultanens fødselsdag
  • 25. juli - juledag (en helligdag på trods af, at Brunei er et islamisk sultanat)

Der er også store flydende helligdage, som er bundet til måneåret, så de ligger på forskellige datoer hvert år.

  • Ramadan - den islamiske fastemåned
  • Kinesisk nytår - 1. dag i det nye måneår

Besøg Brunei under ramadanen

Størstedelen af Bruneis indbyggere er praktiserende muslimer, og derfor er der særlige forhold, der gør sig gældende, når man besøger landet under ramadanen.

Butikker (inklusive supermarkeder, der sælger mad) er normalt åbne hele dagen.

Mange restauranter holder også åbent hele dagen, men sælger kun takeaway-mad. Det er ikke tilrådeligt at spise eller drikke offentligt, så tag helst maden med til dit hotel i løbet af dagen.

Alle restauranter åbner efter solnedgang.

Adgangen til moskeer kan være begrænset, men udflugter til junglen og Ulu Temburong National Park fungerer uden restriktioner.

Kultur

Bruneierne er et meget rart folkefærd med en moderne livsstil.

Gaderne i byerne er meget rene, og staten fungerer på alle niveauer, som vi kender det fra udviklede vestlige lande. Du finder f.eks. ikke ulovlige lossepladser, som det er almindeligt i Thailand eller Indonesien.

Den islamiske tro er stærkt forankret i Brunei, hvilket kan ses i de smukke udsmykkede moskeer, du finder mange steder.

Islam i Brunei samarbejder dog med den moderne livsstil, og hvis nogen ikke ønsker at leve efter islams regler, bliver de ikke tvunget til det.

Den mest sete sport i Brunei er fodbold.

Den næstmest populære sport i Brunei har rent indfødte rødder. Silat er en kampsport, der er udbredt i Indonesien og Malaysia ud over Brunei. Hundredvis af forskellige skoler forsøger at kombinere bryderens karakterudvikling med rigtig kamp, hvor man bruger næver, arme, albuer, knæ og fodslag.

Hanekampe hører hjemme i hele Sydøstasien. I Brunei har de dog form af ren privat underholdning, og enhver form for gambling er bedst at glemme.

Turisme

Turister tager hovedsageligt til sultanatet som en del af en længere rejse rundt i Asien, hvor Brunei kun er et kort stop.

Brunei lider bestemt ikke af 'overturisme', men det har en ret veludviklet turistinfrastruktur. Der er flere hoteller og turistbureauer, som tilbyder jungleture i hovedstaden.

Du kan leje en bil i Brunei BWN lufthavn.

Book et hotel i Brunei

Historien i en nøddeskal

Fra det 14. til det 16. århundrede var Brunei en del af sultanaterne Sabah, Sarawak og de nedre Filippiner.

I det 19. århundrede blev Brunei et arnested for kolonikrige, et mål og et hovedkvarter for pirater. I 1847 indgik sultanen en alliance med Storbritannien, og i 1888 blev Brunei et britisk protektorat.

I 1906 blev der indført et bosættelsessystem i landet. Britiske borgere fik lov til at bosætte sig i landet i henhold til den supplerende beskyttelsestraktat fra 1906. De etablerede gårde og handelsselskaber og indførte intensiv dyrkning af ris og tropiske frugter. Mellem 1941 og 1945 var landet besat af den japanske hær.

I 1959 blev landet genforenet, og der blev også skabt en forfatning for at garantere eksistensen af en lokal regering. I 1971 var den politiske situation i landet afsluttet. Dermed blev der opnået fuldstændig uafhængighed i både internationale og indenlandske anliggender.

I 1967 abdicerede sultan Haji Sir Muda Omar Ali Saifuddien til fordel for sin søn, den afdøde sultan Pengiran Muda Mahkota Hassanal Bolkiah.

Den 1. januar 1984 blev sultanatet officielt oprettet, og sultanen accepterede også posterne som premierminister, finansminister og udenrigsminister.

Geografi

Brunei er inddelt i fire distrikter:

  • Tutong,
  • Brunei/Muara,
  • Belait,
  • Temburong.

Sultanatets hovedstad er Bandar Seri Begawan med et areal på 16 kvadratkilometer. Bruneis berømte vandhus (Kampong Ayer) ligger i denne by.

Brunei består af to tætliggende, men indesluttede territorier (der går dog en vejbro mellem dem), og det meste af landet er lavland og dækket af tæt regnskov.

Det højeste bjerg, Pagon Peak, er 1.850 meter højt, men det er utilgængeligt for den almindelige turist og ligger i uigennemtrængelig jungle på grænsen til Malaysia.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.

Er der nogen spørgsmål tilbage?

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til artiklen...

0 kommentarer

Log ind på Cestee

... det verdensomspændende rejsefællesskab

Har du ikke en rejsekonto endnu? Tilmeld dig her