Kultur og historie i Indonesien

Indonesien

Hvor nemt er det at tale engelsk i Indonesien? Hvordan er indoneserne, og hvornår er butikkerne lukket i Indonesien?

Sammenlign flypriser til Indonesien

Sproget

Der talesmere end 500 sprog og dialekter i Indonesien. Men det officielle og mest udbredte sprog er indonesisk, som har sine rødder i malajisk.

Dette sprog tales af størstedelen af indoneserne, selv om det normalt ikke er deres modersmål, men de lærer det i folkeskolen.

Interessant nok blev det indonesiske sprog skabt kunstigt for at forene det officielle sprog i hele landet. Derfor er det et af de enkleste sprog med et af de mindste ordforråd nogensinde.

Kendskab til engelsk

Selv om der undervises i engelsk på gymnasierne, er der ikke mange, der kender til det.

I turistområderne kan man dog klare sig med i det mindste et meget grundlæggende engelsk. Unge mennesker er altid betydeligt mere tilbøjelige til at tale engelsk. Ældre mennesker over 40 år taler sjældent engelsk.

Du vil gøre de lokale glade bare ved at gå ind i deres hus, restaurant eller butik. Hvis du vil gøre deres smil endnu bredere (hvis det overhovedet er muligt), skal du takke dem på indonesisk.

Mini-ordbog

  • Tak - terima kasih
  • Det var så lidt - alene
  • Godmorgen - selamat pagi
  • God eftermiddag - selamat siang (ca. 12:00-15:00)
  • God eftermiddag - selamat sore
  • God aften/godnat - selamat malam
  • Farvel - selamat tinggal (hvis du er den, der går), selamat jalan (hvis du er den, der bliver)
  • Ja - ya
  • Nej - tidak
  • Hvor - di mana,
  • Spise - makan
  • Drikke - minum
  • Værelse - kamar
  • Hospital - rumah sakit
  • Undskyld mig - maafkan aku

Mennesker

Indonesien er landet med den fjerdestørste befolkning (290 millioner) og det største islamiske land.

Indoneserne er meget venlige, gæstfrie og høflige over for turister. Men de er samtidig også store patrioter, og det er meget uhøfligt at kritisere Indonesien foran de lokale.

Men man skal heller ikke forvente, at de lokale kommer nogen steder til tiden og holder, hvad de lover. De er ret komfortable, men hvis du insisterer på noget, må du ikke give op, for så har du en vis chance for at få succes. Bevæbn dig med tålmodighed, for der er masser af tid til alt.

Religion

Indonesien er det største muslimske land i verden. Islam praktiseres af over 87% af befolkningen, især på øerne Java, Sumatra, Borneo, Sumbawa, Lombok, Flores, Batam og de nordlige Molukker.

Kristendommen er den næstmest udbredte religion med 10 % af befolkningen. Protestanter dominerer i Vestpapua, på øerne Timor, Sumba, Alor, Wetar, på det centrale fastland i Sulawesi og omkring Toba-søen på Sumatra. Katolikkerne har flertal på øen Flores og i nogle af de sydlige dele af Vestpapua.

Hinduismen dominerer på øen Bali.

På trods af alle nuværende fordomme har islam her en meget blid og moderat form, og folk er generelt meget venlige, altid smilende og tolerante.

Historien i en nøddeskal

De oprindelige indbyggere kom til Indonesien fra Asien og Taiwan og medbragte viden om risdyrkning, som stadig er den vigtigste afgrøde for den lokale befolkning i dag.

Handel spillede også en vigtig rolle, ikke kun mellem øerne, men også internationalt, især med Indien og Kina. Under deres indflydelse begyndte landet at ændre sig, og buddhistiske og hinduistiske kongeriger - Srivijaya, Sailendra, Mataram - opstod og forsvandt og efterlod sig monumentale religiøse monumenter som det buddhistiske Borobudur, det hinduistiske Prambanan og Arjuna-templerne på Dieng-plateauet, som stadig er betagende i dag.

I det 13. århundrede begyndte islam at trænge ind i Indonesien via Sumatra, hvor den til sidst fortrængte andre religioner og blev øgruppens hovedreligion. Den hinduistiske konge flygtede til Bali, som stadig er det eneste sted ud over Indien, hvor folk overvejende er hinduer.

I det 16. århundrede begyndte europæerne (primært hollænderne) gradvist at kolonisere øerne og importerede kaffe, te og især krydderier.

Det hollandske styre sluttede først med Anden Verdenskrig, som gjorde en ende på den japanske besættelse af Indonesien. Det var under denne besættelse, at den indonesiske uafhængighedsbevægelse blev vækket, og den 17. august 1945 erklærede Sukarno, den første indonesiske præsident, landet for uafhængigt.

Helligdage

Nationale helligdage med en fast dato:

  • 1. januar - Nytår
  • 17. august - Indonesiens uafhængighedsdag
  • 25. december - juledag

Nationale helligdage med en flydende dato er:

  • Langfredag
  • Kinesisk nytår (januar/februar)
  • Galungan og Kuningan (Bali)
  • Idul Fitri - afslutningen på ramadanen (august/september)
  • Nyepi - balinesisk nytår (marts-maj)
  • Idul Abha - muslimsk offerdag
  • Waisak - fejring af Buddhas død og oplysning (maj)
  • Muharram - muslimsk nytår
  • Maulud nabi Muhammad - Muhammeds fødsel (juli-august)

De fleste religiøse festivaler fejres på Bali. Interessant er for eksempel det balinesiske nytår Nyepi. På aftenen bærer processioner afbildninger af onde ånder, som derefter brændes ceremonielt, og uddrivelsen af onde ånder fra øen fejres indtil midnat.

Efter midnat er der helt stille på Bali, hvilket skal sikre, at de onde ånder tror, at øen er tom og ikke vender tilbage.

Alle bliver hjemme på denne dag i fuldstændig stilhed (det forventes, at man ikke forlader hotellet), mens de tænker over tingene og hengiver sig til familien. Der er ingen lys tændt, ingen går ud, trafikken er helt stille, alt er lukket, og selv den internationale lufthavn fungerer ikke.

Sumba kan byde på en interessant Pasola-festival, som ledsages af rituelle kampe på hesteryg, mens Papua tiltrækker Baliem Valley Festival, der er organiseret specielt for turister.

Der er også mange andre religiøse festivaler, som er af regional eller endda lokal betydning, og som ikke er nationale helligdage.

Kultur

Indonesien har i århundreder været påvirket af indiske, arabiske, kinesiske, malaysiske og europæiske kulturer, som har blandet sig med gamle stammetraditioner.

Hinduistiske påvirkninger er særligt tydelige i javanesisk og balinesisk dans og teater. Den måske mest berømte teaterform er wayang, skyggeteater, hvis historier ofte trækker på de indiske epos Mahabharata og især Ramayana.

På det musikalske område vil du helt sikkert støde på gamelan, et traditionelt orkester af slagtøjsinstrumenter. Dens musik kan lyde kompleks og usædvanlig for det europæiske øre.

Indfarvning af stof med voks - batik - spiller også en vigtig rolle i den lokale kultur. Nogle af de smukke designs blev tidligere kun båret af kvinder fra den kongelige familie. Ikat-vævning har også en lang tradition i nogle regioner.

Hver region er kendetegnet ved et traditionelt håndværk med mange værksteder for udskæring, skulptur, sølvsmedearbejde, keramik osv.

Kombinationen af traditionel kultur og religiøst liv er en del af lokalbefolkningens dagligdag. Indonesien er et islamisk land, og islam kommer generelt til udtryk i en meget moderat form her. Ud over islam finder man også hinduer (især på Bali), katolikker og protestanter, buddhister og konfucianere. Det er obligatorisk for indonesere at erklære sig som en af disse religioner.

Turisme

Serviceniveauet for turister er højest på Bali og Java. Når du bevæger dig længere væk fra turistcentrene, vil servicens hyppighed, niveau og pålidelighed sandsynligvis falde.

Uanset hvad du forventer af en ferie, har Indonesien det at byde på - idylliske og romantiske strande, rig uspoleret natur, krystalklart hav, gamle templer, betagende dykning eller snorkling, gamle traditioner, traditionelt håndværk, eventyrlige ekspeditioner, kulturelle aktiviteter, venlige mennesker, lækkert køkken, forfriskende drikkevarer, eksotiske dufte, ultimativ afslapning og velvære og ingen stress eller jag.

Book dit hotel i Indonesien på forhånd

Geografi

Indonesien byder på mange muligheder for alle. Vi lister de mest besøgte øer eller øgrupper for at give dig en idé:

Sumatra - den vestligste ø i øgruppen. De fleste turister tager til den nordlige halvdel af øen.

For naturelskere er der et stort antal plante- og dyrearter, men store områder med regnskov er allerede blevet ryddet, så mange arter er kritisk truede. På den nordlige del af øen ligger Gunung Leuser Park, som er hjemsted for Sumatra-tigeren, næsehorn, vilde elefanter og anden interessant fauna.

Sumatra er hjemsted for junglens sande herskere - orangutangen.

I det nordvestlige område omkring Weh Island (Pulau Weh) finder du en rig undervandsverden. Her møder du de forskellige etniske grupper Batak, Mentawai og Minangkabau. Den største vulkanske kratersø Toba er også et hyppigt turistmål. Der bor mange kristne i det omkringliggende område.

Java - her kan du besøge monumenter og gamle templer (Dieng, Prambanan, Borobudur, ...), tage på ekspeditioner for at se vulkaner (Bromo, Kawah Ijen, ...) og smuk natur (Dieng-plateauet), gå på kultur- og shoppingtur(Jakarta, Yogyakarta, ...).

Kalimantan - her finder du det ældste system af regnskove, men ligesom på Sumatra er deres areal blevet dramatisk reduceret på grund af udvidelsen af olieplantager. Her lever kritisk truede plante- og dyrearter. Vejene på tværs af øen er ikke af særlig god kvalitet, og det er især i regntiden, at der opstår problemer.

Bali er et paradis for strandelskere. Her kan du forkæle din krop (på stranden, under massage, god mad, ...) og ånd (meditationskurser, yoga).

Surfere og kulturelskere vil også finde deres plads her.

På øen er der ud over de mange hoteller og strandresorts også et stort antal templer, hellige steder og kitschet smuk natur.

I og omkring Ubud kan man få nok kulturel næring eller få luftet pengepungen ved at besøge gallerier og shoppe kunst. Shopping kan også anbefales omkring surfingmekkaet Kuta og Legian.

Lombok - en smuk og rig undervandsverden, hvor man kan snorkle og dykke. En populær destination for flerdages trekking er vulkanen Rinjani. Den er meget mindre besøgt end naboen Bali, men alligevel lige så smuk (eller måske endda smukkere). De sydlige strande er en populær destination for surfere.

Flores - velegnet til naturelskere, man kan tage på ture herfra for at se komodovaraner (de lever på de nærliggende øer Rinca og Komodo), selve øen er smukt grøn (det er ikke for ingenting, at portugiserne gav den et blomsteragtigt navn) og er omgivet af en betagende undervandsverden.

Andre interessante træk er de lokale traditionelle landsbyer. Indoneserne kalder den for Slangernes Ø, så pas på dem.

Sumba - den er meget lidt besøgt og imponerer især med sine traditionelle landsbyer, maleriske landskaber, smukke strande og gode surfingforhold.

Sulawesi - den orkidé- eller blæksprutteformede ø har meget at byde på. Inde i landet ligger regionen Tana Toraja, hvor lokalbefolkningen stort set har bevaret gamle traditioner, og du kan nyde fascinerende begravelsesritualer og bygninger med typiske tagformer.

De små togiske øer, der er gemt væk som under beskyttelse af en større ø, tilbyder den ultimative afslapning på hvide strande med turkisblåt vand, hvor du ikke bliver forstyrret af noget, heller ikke din telefon. Signalet når ikke hertil (endnu).

Den nordlige del af Sulawesi tiltrækker med smukke dykkerspots.

Molukkerne - til dykning eller snorkling finder du her en rig undervandsverden.

Papua - en ø for eventyrere. Den er dækket af uigennemtrængelig jungle og beboet af stammer, som sjældent har mødt den moderne civilisation. De lever stadig på deres forfædres måde - som om man var midt i en stenalderfilm. Som regel skal man bevæge sig fra sted til sted med fly, for der er ingen veje på øen.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.

Er der nogen spørgsmål tilbage?

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til artiklen...

0 kommentarer

Log ind på Cestee

... det verdensomspændende rejsefællesskab

Har du ikke en rejsekonto endnu? Tilmeld dig her