Hvilken mad skal du prøve i Indonesien? Hvad sælges oftest på lokale restauranter?
Søg efter indkvartering i Indonesien
Det indonesiske køkken
Hovedmaden er ris (nasi), som indoneserne spiser 3 gange om dagen. Det mest almindelige tilbehør til ris er kylling eller fisk i forskellige krydrede saucer eller stegt.
Køkkenet er til en vis grad påvirket af den lokale religion, så man møder stort set kun svinekød, som er forbudt i islam, på Bali, hos de naturlige stammer og på kristne eller kinesiske restauranter.
På det hinduistiske Bali vil du til gengæld have svært ved at finde oksekød.
Det andet almindelige tilbehør er nudler (mie).
Du vil også støde på forskellige slags supper, som indoneserne selvfølgelig bestiller ris til.
Sambal, en chilisauce, tilsættes altid til måltidet, og du kan også krydre med "kecap manis", som er en tyk, sød sojasauce.
Lokale retter er generelt meget krydrede. På de fleste restauranter eller warungs kan du også bede om en "bunkus", som er en takeaway. De pakker din portion ind i madpapir, flydende i små poser. Så kan du spise maden på en længere rejse.
Typiske indonesiske specialiteter
De retter, du oftest vil støde på i menuen:
- Nasi goreng - stegte ris
- Ayam goreng - stegt kylling
- Ikan goreng - stegt fisk
- Mie goreng - stegte nudler
- Satay - stegt (oftest) kyllingespyd med jordnøddesauce
- Soto ayam - en lækker suppe med ris, nudler, grøntsager og kylling
- Bakso - suppe med dumplings af hakket kød
- Babi - svinekød
- Sapi - oksekød
- Gado-gado - grøntsagssalat med tofu, æg og jordnøddesauce
- Cap-cay - blandede stegte grøntsager
- Tempeh - stegte tofuskiver
- Tahu - skiver af fermenteret soja
- Pisang goreng - stegt banan
Ikke at forglemme er det store udvalg af eksotiske frugter som salak (slangefrugt), jackfrugt (brødfrugt), mariqisa (passionsfrugt), klenkeng eller rambutan (ligner litchi i smagen), mangostan, sirsak, carambola, ananas, mango, avocado og den kontroversielle durian.
De friske juicer, der tilbydes på de fleste restauranter eller warungs, er perfekte.
Typiske drikkevarer
- Air minum - drikkevand
- Teh - te
- Tehjahe - ingefærte
- Es teh - iste (te med is)
- Kopi - kaffe (tyrkisk)
- Es jeruk - presset citrus med vand, sukker og is
- Susu - mælk
- Jus - juice
Alkohol er ret dyrt her. Bintang-øl er den førende øl blandt turister, og forskellige regioner tilbyder også specifik spiritus, vin eller likør (arak, anggur, tuak, moke, ...), hvis du gerne vil smage det, skal du passe på alkoholens kvalitet. Nogle turister er blevet forgiftet af hjemmelavet brandy.
De lokale tror på naturens kræfter. Du støder måske på en butik ved navn "Jamu" undervejs. Den sælger naturmedicin. Hvis du kan beskrive nogle af dine lidelser for urtelægen (som sandsynligvis ikke taler engelsk), kan du se frem til en medicin, som de lokale ikke kan få nok af.
Under ramadanen skal du være forberedt på, at butikker og spisesteder kan være lukket i løbet af dagen. Det skyldes, at muslimer faster i dagtimerne og først spiser, når mørket falder på.
Sådan spiser du som en lokal
De fleste indonesere, som ikke spiser hjemme, går til warungs eller mobile boder for at spise. De spiser ofte ikke ved borde, men sidder på måtter.
Man får ofte sin mad i en dyb tallerken, og hvis man spiser med bestik, får man en ske og en gaffel. Skeen holdes i højre hånd, gaflen i venstre hånd, og gaflen bruges til at føre maden over på skeen.
Mange lokale spiser med hænderne; hvis du vælger at gøre det, skal du altid kun bruge din højre hånd. Den venstre anses for at være uren, og indoneserne har den ofte hængende langs kroppen.
Tag maden op mellem fingrene, og lad bidden glide ind i munden med tommelfingeren. Det anses ofte for høfligt at spise hele portionen op. Det anses heller ikke for høfligt at snøfte, selv om den krydrede mad giver dig tårer i øjnene. Det er tilladt at snuble.
Lokale gadekøkkener (warungs) findes i stort antal over hele landet. Disse lokale restauranter findes ofte i selv de mindste landsbyer, og i byerne er der dusinvis af dem på en enkelt gade.
Almindelige priser på restauranter
Indoneserne spiser deres hovedmåltid til morgenmad, f.eks. ris, nudler, supper eller forskellige grødretter, og prisen i en warung (en typisk indonesisk gaderestaurant eller bod) er normalt omkring 20.000 idr.
Priserne i turistområder som Bali eller Yogyakartas centrum kan være mere end det dobbelte, og et normalt måltid på en lokal restaurant kan købes for omkring 40.000 idr.
Frokost eller aftensmad kommer op på et lignende beløb, øl på en restaurant kan du få fra omkring 40.000 idr, frisk juice fra omkring 10.000 idr.