Skal du på ferie til Island? Find ud af, hvilke steder og byer der er de bedste, billigste og mest praktiske til overnatning i Island.
Hvor kan man overnatte i Island?
Find alle de tilgængelige overnatningssteder, f.eks. på den populære Booking.com.
Hvis du skal til Island i sommerferien, i juni eller september, skal du booke din bolig i god tid, endda 6 måneder eller mere! Tilbuddene svinder hurtigt ind, og priserne stiger markant, når din rejsedato nærmer sig.
Reykjavik og den sydvestlige del
Den tættest befolkede sydvestlige del af øen er også et af de mest populære steder at bo. Her ligger hovedstaden og langt den største by, Reykjavík, samt den eneste større internationale lufthavn, Keflavík. Flere lettilgængelige naturattraktioner i den såkaldte "Gyldne Cirkel" er også koncentreret her.
Reykjavík - den største koncentration af hoteller, gæstehuse og billigere vandrerhjem samt den bedste tilgængelighed af alle former for service, biludlejningsfirmaer eller lokale rejsebureauer. Du kan bo her under hele opholdet, hvis du kun vil på dagsture, men du vil næsten helt sikkert ikke gå glip af i det mindste den første eller sidste nat på grund af nærheden til lufthavnen. Priserne for værelser med fælles badeværelse starter ved 55 euro pr. nat, hvilket er den laveste pris i Island.
DenGyldne Cirkel - nok Islands mest berømte turistrute - fører dig gennem flere naturattraktioner. Hvis du leder efter en mere rolig indkvartering på landet, men med fremragende adgang til Reykjavik og meget anstændige priser, selv under 73 euro pr. nat i familiedrevne gæstehuse, skal du bo her.
Det sydlige Island
Den populære sydkyst er fyldt med turistattraktioner, og på grund af den relativt lange afstand fra Reykjavik er det ikke rigtig værd at tage hertil på dagsture. Du finder ikke en storby her, men der er masser af små hoteller eller gæstehuse i nærheden af hver af attraktionerne. Vi giver altid tips om specifikke etablissementer i lokalitetsoplysningerne.
Vík í Mýrdal - en velkendt turistby, du finder masser af overnatningsmuligheder i området, de laveste priser her starter ved ca. 92 euro pr. nat. Det er en strategisk beliggenhed med mange attraktioner inden for 20-30 km.
Höfn - området omkring den største by på sydkysten er også ofte det mest afsidesliggende sted at besøge, når man rejser på egen hånd på sydkysten. I og omkring byen finder du et bredt udvalg af landhoteller og gæstehuse med priser fra ca. 110 euro.
Det nordlige Island
Kystlinjen i nord er den næstmest almindelige destination for turister, dels på grund af dens høje koncentration af attraktioner, dels på grund af dens eksotiske afsides beliggenhed. Der er tre store turistcentre i det nordlige Island:
Mývatn-søen - området omkring søen kan prale af et stort antal attraktioner på et lille område. Indkvartering her tilbydes af større og dyre turisthoteller, men billige gæstehuse med priser fra 92 euro kan også findes her.
Húsavík - en populær turistby ved bredden af bugten med den største hvalbestand i de islandske farvande. Hotelpriserne er høje lige i Húsavík, men du kan finde nogle billige gæstehuse i det omkringliggende landskab fra 73 euro pr. nat.
Akureyri - den næststørste by efter Reykjavik - er måske ikke en af de største turistattraktioner, men den ligger strategisk placeret omtrent halvvejs langs den nordlige ringvej og tilbyder en bred vifte af overnatningsmuligheder. Priserne er dog højere end f.eks. i Reykjavik og starter ved 92 euro pr. nat.
Det vestlige Island
Det meget tyndt befolkede område Vestfjordene indbyder til et ophold i uspoleret, men relativt tilgængelig natur. Talrige brede fjorde byder på spektakulære udsigter, og et minimum af turister vil give en beroligende ferie. Se efter indkvartering på disse steder:
Halvøen Snæfellsnes - Det mest besøgte område i det vestlige Island med en smuk, barsk kystlinje, gletsjere og klipper med smukke fyrtårne. Her finder du det berømte bjerg Kirkjufell og den berømte landsby Arnarstapi.
Vestfjordene - den største del af vestkysten, kaldet Vestfirðir (Vestfjordene) på islandsk, tiltrækker hundredvis af bugter, bjerge og uciviliserede landskaber. Indkvartering her er meget decentraliseret, og du vil som regel støde på et hotel eller gæstehus, der står frit i landskabet.
Ísafjörður - den største by i vest byder på butikker, restauranter og en hel del overnatningsmuligheder. Der er en lufthavn her med indenrigsfly til Reykjavik samt en havn for både, der sejler til den helt afskårne Hornstrandir-halvø, som er Islands reneste landskab.
Det østlige Island
Fjordelskere vil nyde det østlige Island med dets monumentale bjerge, minimale antal turister og rene natur. De fleste af fjordene er også let tilgængelige, da hovedringvej 1 snor sig langs dem. Bliv i 1 til 3 nætter, og nyd Island i sin rå form. I modsætning til de vestlige fjorde har de østlige fjorde en meget bedre infrastruktur, men de ligger meget længere væk fra Reykjavik.
Egilsstaðir - den største by på den østlige del af øen med alle de nødvendige faciliteter - vil fungere som et godt stop på din sightseeingtur. Du kan besøge vandfald, kløfter og de førnævnte fjorde i området.
Hotelpriser i Island
Island er en af verdens dyreste destinationer. Du kan få en nat i et tosengsværelse i mindre familiedrevne gæstehuse, som regel med fælles badeværelser (men som regel meget velholdte), fra 73 eur til 128 eur afhængigt af destinationens tiltrækningskraft.
Klassiske 3*-hoteller går normalt ikke under 147 euro, og priserne ligger normalt på omkring 183 euro for en nat i et 2-sengsværelse. Priserne er lidt lavere i Reykjavik, primært på grund af den store konkurrence. Omvendt kan du forvente højere priser selv fra 257 euro pr. nat på hoteller i turistområder eller fjerntliggende områder.
Tjek f.eks. priserne på overnatning i Island på booking.com.
Priserne om vinteren er normalt 30-40% lavere end i højsæsonen om sommeren.
I sommerferien er den mest eftertragtede og billigste indkvartering booket flere måneder i forvejen.
Camping i Island
En populær måde at komme uden om de høje hotelpriser på er at campere. Men på grund af det skyhøje antal turister og deres hensynsløshed er reglerne blevet justeret efter 2015, og det er praktisk talt ikke længere muligt at campere helt gratis på de mest populære steder.
Hvad er reglerne for at sove i en bil?
Hvis du overvejer at sprænge din overnatningsregning ved at sove i din bil på gratis parkeringspladser, handler du ulovligt. Det er forbudt at sove i sin bil uden for campingpladser i hele Island, og i betragtning af de lokales dårlige erfaringer med turister er der en ret god chance for, at du ikke kan undgå en bøde.
Så du kan kun sove i en autocamper på udpegede steder, som kun er campingpladser.
Camping og overnatning i det fri - er det muligt?
Officielt er fri "vild camping" ikke tilladt nogen steder i bebyggede områder (dvs. inden for synsvidde af boliger). Uden for beboede områder er det tilladt at sove udendørs i højst 1 nat med lodsejerens tilladelse, hvis du befinder dig på privat jord.
Hvis du slår dit telt op eller parkerer din bil i et meget afsidesliggende område uden faciliteter, er der stor sandsynlighed for, at du kan tilbringe hele din ferie i Island på denne måde. Du skal dog overveje, om denne form for rejse rent faktisk kan lade sig gøre med hensyn til basal hygiejne og komfort.
Campingpladser i Island - priser, kort, betingelser
Heldigvis er der et stort antal officielle campingpladser i Island, selv i de mest afsidesliggende områder af øen, hvor man måske ikke forventer at finde en campingplads. Der er altid toiletter, rindende drikkevand, som regel varmt, og ofte internet og elektricitet.
Generelt er islandske campingpladser velholdte, rene og civiliserede.
Du kan se et kort over alle islandske campingpladser på f.eks. nat.is eller tjalda.is, som giver fuldstændige oplysninger om alle campingpladser i Island.
Priserne beregnes altid pr. person, og de fleste campingpladser skelner ikke mellem, om man sover i telt eller i bil. De sædvanlige priser for campingpladser i Island er som følger:
- 1 700 isk op til 2 500 isk pr. voksen (afhængigt af pladsens tiltrækningskraft og faciliteter).
- 400 isk op til 600 isk for el-tilslutning
- 100 isk for brug af brusebad, men mange campingpladser tilbyder gratis brusebad
Stort set alle campingpladser i Island tillader betaling med kort.
Defleste campingpladser er kun åbne mellem maj og september, der er meget få helårscampingpladser, men det er logisk. Vintrene i Island er lange og barske med meget stærke vinde, som bidrager til de i forvejen lave temperaturer.
Campingkort
Hvis du kun skal campere i Island i mere end 14 dage, kan det godt betale sig at købe et campingkort, som kan indløses på 40 campingpladser over hele øen, men bestemt ikke på alle. Se kortet over campingpladser, der accepterer campingkortet.
Campingkortet koster 167 euro og kan bruges i 28 dage. Det kan købes online eller mange steder i Island, se den officielle hjemmeside utilegukortid.is.