Hvilken mad skal du prøve i Island? Hvad er de typiske lokale retter, og hvordan spiser islændinge normalt?
Søg efter indkvartering i Island
Det islandske køkken
Ligesom andre skandinaviske køkkener bruger det islandske køkken ikke mange krydderier og krydderurter. Det lokale køkken er ikke kendt for sine stærke smage. I de senere år har det dog fået mere og mere opmærksomhed.
De fødevarer, du oftest vil støde på, er forskellige typer fisk og skaldyr, lam, kartofler og skyr (et gæret mælkeprodukt).
Fisk og skaldyr tilberedes på utallige måder i Island. Du kan f.eks. finde tørret fiskekød. Island er også berygtet for sin nationalret "hákarl", eller fermenteret hajkød, som skylles ned med kommenbrændevin. Hvis du tør prøve det, kan du forvente en meget specifik lugt og smag af denne ret.
Ud over fisk er det almindeligt at se lammekød på restauranter og også hvalkød, især vågehval, som har skabt stor debat.
Hvad angår mejeriprodukter, er skyr, et surmælksprodukt, der minder om yoghurt, bestemt værd at prøve. Ligesom yoghurt indtages det i Island i usmagt form (hvid) eller med forskellige frugtsmage. For nylig har det også fundet vej til hylderne i tjekkiske supermarkeder.
Sådan spiser du som en lokal
En meget populær og især billig måde at spise på er de allerede nævnte hotdogs eller "pylsur". Du kan finde boder, der sælger dem i centrum af Reykjavik og på tankstationen i udkanten af byen. Du kan vælge mellem en række forskellige slags fyld. Den bedste måde at blive mæt på er at bestille en "eina með öllu", som betyder "en med det hele". Vær forberedt på at betale ca. 3 euro for en hotdog.
Der er også masser af fastfood-steder og bistroer i Island, hvor du kan spise godt til en relativt lav pris. Du kan vælge mellem burgere, asiatiske retter eller en "vikinge"-kebab.
En islænding uden kaffe er som en laks uden vand. I byerne finder du mange hyggelige caféer, hvor du ud over god kaffe kan prøve islandske kager eller få en lille bid mad, mens du ser på regnen uden for vinduet.
Almindelige priser på restauranter
I Island fungerer mange steder som café om dagen, restaurant om aftenen og bar i de sene timer, så man kan sagtens tilbringe hele dagen på samme sted. Du kan finde lavere priser på sådanne steder. Det kan dog være meget dyrt at spise på traditionelle restauranter. Du kan normalt betale mellem 3.000 og 4.000 isk for en hovedret på en restaurant.
Forvent at betale omkring 7 euro for en øl på en restaurant eller bar, og endnu mere for et glas vin. Hoteller og gæstehuse tilbyder som regel morgenmad, men det er ofte ikke inkluderet i prisen. Du kan normalt betale ekstra for morgenmad 9 eur - 11 eur.
Der er masser af restauranter i Reykjavik, hvor man virkelig kan nyde måltider lavet af lokale fødevarer. Værd at nævne er restauranter som Dill, Kex, Icelandic Fish and Chips og Fiskfelagid.