Kultur og historie i Sverige

Sverige

Hvor nemt er det at tale engelsk i Sverige? Hvordan er de lokale, og hvornår er butikkerne lukket i Sverige?

Se hotelpriser i Sverige

Sproget

Svensk er et germansk sprog, som grammatisk ligger mellem engelsk og tysk. Det minder meget om norsk og lidt mindre om dansk.

Svensk tales også i visse dele af Finland, hvor svensk er det andet officielle sprog.

Der er absolut ingen problemer med engelsk i Sverige, selv i de mindste landsbyer helt uden for turiststierne.

Men over 95 % af svenskerne taler flydende engelsk, så du behøver slet ikke at bekymre dig om svensk. Grunden til, at svenskerne taler så godt, er kvaliteten af undervisningen i skolerne og manglen på eftersynkronisering på tv. Langt de fleste film er kun tilgængelige med undertekster.

Mennesker

Når man siger svensk, tænker alle på en cool, høj, blåøjet blondine. Det er der noget om. Svenskerne er koldere end i andre dele af Europa. Hvis man vil have venner, er man næsten altid nødt til at tage det første skridt. Når man får svenske venner, siges det, at de så er bekendte for livet.

Ellers er svenskerne et meget høfligt og behageligt folkefærd. De er altid høflige og korrekte, og når der er behov for det, er de villige til at hjælpe så meget, de kan.

Svenskerne dyrker meget sport. Fitnesscentrene er fulde fra morgen til aften. I parkerne møder du mange mennesker, som forbedrer deres kondition ved at løbe eller stå på langrendsski om vinteren.

Svenskerne drikker kun alkohol i weekenden, men de drikker det i større mængder. Ved weekendarrangementer kan de blive ret vilde. Det virker næsten, som om de kompenserer for det anstændige ansigt, de viser i løbet af ugen.

Interessant nok er svenskerne mestre i at stå i perfekte køer. Der er køer overalt, og ingen har noget imod at stå i dem. De ser endda ud til at nyde at stå i dem.

Ved du, hvilket land der drikker mest kaffe i verden pr. indbygger? Det er finnerne, men svenskerne kommer lige efter. Den svenske "fika" (kaffepause) finder sted flere gange om dagen. Det samme gælder for is. Finnerne er de største forbrugere, svenskerne er nummer to. Det er ikke ualmindeligt at møde små børn i 10 grader, der slikker is.

Helligdage

Solhvervsfejring - er fejringen af årets længste dag (den fejres altid i weekenden mellem 19. og 26. juni). Sveriges geografiske placering gør det til et af de lande, der sætter utrolig stor pris på sommeren, og det kan man virkelig se på svenskerne. Svenskerne elsker at være udendørs, og derfor er denne dag perfekt til fester, grillaftener, camping og stort set alt, hvad der sker om sommeren og udendørs. Om aftenen forvandles midsommar til én stor fest.

Varborg - hekseafbrænding i Sverige. Den fejres den 30. april. I dag er det først og fremmest en fejring af forårets komme, et sidste farvel til den lange, mørke og kolde vinter. Som i Sverige er der tradition for at tænde store bål, men mange steder, især i universitetsbyerne, er der gang i løjerne fra tidlig morgen. Valborgsaftens magi forstærkes af den særlige tilladelse til at indtage alkohol på gaden, i parker og andre offentlige rum uden at risikere store bøder.

Lucia - Denne helligdag falder den 13. december. Det er årets mørkeste dag, og derfor fejrer svenskerne solens komme. Fra den 14. december bliver dagen længere om eftermiddagen (men kun om eftermiddagen, den korteste dag falder den 21. december). Svenskerne fejrer Lucia i stor stil og med stor glæde - især i skoler og børnehaver, men ikke sjældent også på arbejdspladsen. Mange steder afholdes der en afstemning, hvor man vælger en lokal luciarepræsentant, som skal lede det festlige optog.

Optoget består som regel af børn eller piger klædt i lange, hvide skjorter. Hver deltager bærer et brændende lys i deres knyttede hænder foran sig, og den smukkeste pige går forrest, udsmykket med en lysende krone på hovedet og et rødt skærf om livet (heldigvis er vokslys i kronerne for nylig blevet erstattet af elektriske lys).

For deres sang får de som regel små gaver, som regel i form af forskellige delikatesser, ofte efterfulgt af et lille festmåltid eller i det mindste peberkager (pepparkakor), særlige gærdejskager (lussekatter) og glögg - stærk gløgg med krydderier, rosiner og mandler. Mange steder i Sverige afholdes der julekoncerter på denne dag, og der er en konkurrence om, hvem der kan lave det største optog.

Vasaloppet (Vas's Run) - det mest berømte langrendsløb i verden. Det køres til minde om en svensk adelsmands, den kommende kong Gustav Vasas, flugt fra kong Kristian II af Danmark. Danmark i 1520 fra Sälen til Mora. Løbet finder sted hver første søndag i marts i provinsen Dalarna. Det er 90 kilometer langt, og næsten 16.000 skiløbere deltager.

Kanelsneglens dag - (Kanelbullens dag). Svenskerne er vilde med søde sager. Der er masser af caféer, hvor man kan få alle mulige lækkerier. Den mest populære er uden tvivl kanelsneglen, som svenskerne elsker så meget, at de endda dedikerer en dag om året til at fejre dens enestående smag. Hvis du har lyst til at smage "kannelbulle", så kom til Sverige den 4. oktober.

Brännbollsyran - Dette er en stor festival for den typisk nordiske sport brännboll, som minder om baseball. Den største forskel er, at slagmanden selv kaster bolden. Arrangementet afholdes altid den første weekend i juni i universitetsbyen Umeå. Nogle få professionelle hold deltager i turneringen, og det handler ikke så meget om at vinde, men mere om at deltage, have det så sjovt som muligt og drikke så meget alkohol som muligt. De fleste af holdene klæder sig ud i forskellige kostumer, hvilket får spillet til at ligne en maskerade. Arrangementet anses også for at være det bedste studenterarrangement i Skandinavien.

Åbningstider for butikker og restauranter

Almindelige supermarkeder og butikker har åbent på hverdage mellem 7:00 og 21:00. Nogle supermarkeder begrænser deres åbningstider med ca. 2 timer om lørdagen og med helt op til 5 timer om søndagen.

De fleste supermarkeder holder dog åbent om søndagen og på helligdage.

Det er meget almindeligt, at barer og restauranter holder lukket om søndagen eller mandagen. Men det er som regel barer, der har specialiseret sig i at drikke alkohol. Almindelige restauranter eller fastfood-steder har åbent hver dag.

Historien i en nøddeskal

Sverige har været beboet siden bronzealderen, som det fremgår af de mange arkæologiske fund fra hele landet. Historikere anser dannelsen af Sverige for at være foreningen af Svealand og Götaland under en konge ved navn Erik VIII (970-995).

I begyndelsen af middelalderen var svenskerne blandt vikingerne.

I 1389 blev de tre stater Norge, Danmark og Sverige forenet til ét monarki (den såkaldte Kalmarunion). I det 15. århundrede modsatte svenskerne sig bestræbelserne på at centralisere magten under den danske krone, hvilket resulterede i væbnede konflikter.

Sverige brød endelig ud i 1521, da Gustav Eriksson Vasa, kendt som Gustav I Vasa fra 1523, etablerede et arveligt monarki og dermed den moderne svenske stat. Gustav Vasa betragtes derfor af svenskerne som nationens fader. Det 17. århundrede var præget af en hurtig ekspansion, som placerede Sverige blandt de europæiske stormagter. Denne position begyndte dog at smuldre i det 18. århundrede, da det tsaristiske Rusland kæmpede mod de nordeuropæiske stater i Den Store Nordiske Krig, hvilket førte til adskillelsen af den østlige halvdel af Sverige, som blev til storhertugdømmet Finland.

Sveriges moderne historie er stort set fredelig. Den sidste krig var en ekspedition mod Norge i 1814, hvorefter der blev dannet en svenskledet union med Norge. Denne union blev opløst i 1905. Sverige forblev neutralt under verdenskrigene og deltog ikke i den kolde krig. Selv i dag er landet ikke medlem af nogen militær alliance. I 1995 blev det medlem af Den Europæiske Union.

Kultur

Ældre svensk kultur drejer sig primært om arkitektur, skulptur og litteratur. Der er mange interessante bygninger i Sverige, fra romansk til moderne. Nogle graveringer og skulpturer går tilbage til forhistorisk tid, og runesten blev udbredt i vikingetiden. I Sverige kan man også beundre mange europæiske kunstværker på museerne, som svenskerne har erhvervet sig under de mange krige. Den dag i dag har de også en række tjekkiske kunstværker. Museerne er for det meste gratis, men i nogle tilfælde skal man betale.

Den mere moderne kultur refererer hovedsageligt til det 19. og 20. århundrede, hvor litteratur, musik, drama, film og andre kulturelle områder blomstrede. Bemærkelsesværdige eksempler er forfatteren Astrid Lindgren, instruktøren Ingmar Bergman, bandet Abba, duoen Roxette og bandet Hammerfall.

I dag er Sverige det næstmest succesfulde land på poplisterne efter USA. Prøv at google "top Swedish music groups and singers", så får du det at se. Beviset er f.eks. Eurovision-konkurrencen. Svenskerne er bogstaveligt talt besat af denne konkurrence. Ligesom de ser hockey her, så oplever de denne konkurrence i Sverige. Man kan også se live-transmissioner på storskærme i de større byer.

Opfattelsen af alkohol i Sverige er interessant. På grund af det tidligere totalforbud er salget selv i dag stærkt begrænset. Alkohol kan kun købes i Systembolagets butikker for personer over 20 år. Der er kun få af disse forretninger i hver by. Nogle klubber og barer sætter deres egne aldersgrænser for salg og indtagelse af alkohol (sådanne grænser kan gå op til 30 år). Almindelige supermarkeder sælger kun alkohol op til 3,5 %.

Situationen med tobaksprodukter er også interessant. Rygning er forbudt i Sverige i lukkede områder, der er åbne for offentligheden: restauranter, barer, musikklubber, ølhaller osv. Man må kun tænde op i haver, ellers må man gå udenfor og ryge foran restauranten. Det er derfor, den lokale specialitet snus har vundet indpas. I praksis er det tobak, der "stoppes i munden".

Snus er en blanding af malet og specialbehandlet tobak, som minder om tyggetobak. Det har været traditionelt produceret i Sverige siden det 18. århundrede og kan købes i tobaksforretninger i diskrete, runde dåser. Snus bruges regelmæssigt af mere end 1 million mennesker i Sverige. I 1994 vedtog EU et direktiv, der forbød salg af dette tobaksprodukt. Sverige er det eneste land, der har formået at opnå (eller rettere sagt kæmpe for) en undtagelse, så svenskerne snuser lystigt videre. Efter 2005, hvor der blev indført rygeforbud på restauranter, er salget endda steget markant.

Turisme

Turistniveauet er højt. Det er mest tyske turister, der kommer til Sverige. Der er også turister fra hele verden. Turisterne søger især mod de største attraktioner, nemlig Stockholm og Lapland.

Du finder ikke så mange turister i bjergene. Der møder du primært svenskere.

Turistinfrastrukturen er af meget høj standard og blandt de bedste i verden. Indkvartering findes i alle former fra billige vandrerhjem til luksushoteller.

Transport er klar til turister, og i alle tjenester kan du tale engelsk.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.

Er der nogen spørgsmål tilbage?

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til artiklen...

0 kommentarer

Log ind på Cestee

... det verdensomspændende rejsefællesskab

Har du ikke en rejsekonto endnu? Tilmeld dig her