Hvad skal man prøve af lokale specialiteter i Sverige? Og hvor kan man få billig mad?
Det svenske køkken
Historisk set har det svenske køkken ikke været særlig rigt. Maden til langt størstedelen af befolkningen var begrænset til det, der kunne dyrkes eller fanges lokalt.
Kosten bestod derfor hovedsageligt af grød, brød, roer (som senere blev erstattet af kartofler), kål, bælgfrugter og supper.
Kødretter blev for det meste tilberedt af fisk, svinekød, muligvis vildt og vilde fugle. Elg- (älg) og rensdyrkød (ren) er også almindeligt forekommende, oftest tilberedt som bøf serveret med kartofler og tranebær.
Svenskerne er meget glade for søde sager. De lokale bagerier tilbyder et stort udvalg af specialiteter.
Typiske svenske specialiteter
Disse retter bør du ikke gå glip af i Sverige.
Kødboller
Svenske kødboller er ikke bare en simpel ret, men et af landets symboler. Kødboller laves ofte af hakket okse- og svinekød og serveres med kartoffelmos og tranebær.
Retten er typisk for hele Skandinavien, men som svensk ret er den blevet verdenskendt af møbelhuskæden IKEA, som har serveret dem som hovedret i sine spisestuer i årtier.
Laks
Laks er en meget populær ret og tilberedes på et utal af forskellige måder. Den mest populære er saltet laks med kartofler og dildsauce.
Surströmming
En ret, der er berygtet for hundredvis af YouTube-videoer af folk fra udlandet, der forsøger at spise den, men på trods af den utrolige lugt fremkalder den snarere opkast end appetit.
Surströmming er en konserveret sur sild, der fremstilles ved at fermentere fiskekød, hvilket giver en stærk lugt. Fisken er ekstremt salt, og lugten er så intens, at det er forbudt at spise surströmming i mange offentlige bygninger.
Typisk åbnes dåsen under rindende vand og serveres med brød.
Surströmming er en sæsonbestemt fødevare og sælges i butikkerne fra omkring midten af august, indtil lagrene er tomme, sjældent indtil det følgende forår. Surströmming er mest udbredt i Nordsverige, hvor den kan findes i alle supermarkeder. Der er meget lidt til salg i den sydlige del af landet.
Regn med, at surströmming er en dyr spise, og at en dåse på 400 gram koster omkring 450 sek.
Ärtsoppa
Sveriges mest berømte suppe er lavet af gule ærter, og der tilsættes forskellige ingredienser efter behag, oftest kylling.
Sill (syltede sild)
Sild er en af de mest populære havfisk, som svenskerne er helt vilde med.
Den marineres oftest i forskellige saucer med forskellige krydderier, så silderetterne varierer meget regionalt. Sild er en af de mest populære forretter eller lette retter til aftensmad eller snacks.
Kroppkakor
En typisk ret i det sydlige Sverige er dumplings fyldt med bacon eller røget kød serveret med tranebærsauce.
Det er en af de billigste og samtidig meget velsmagende og mættende retter.
Pytt i Panna
I århundreder har de fattiges mad været populær selv i dag på grund af sin hurtighed og uhøjtidelighed.
Det er restemad. Man blander det, man har til overs derhjemme. Grundingrediensen er kartofler, som skæres i stykker, og man kan komme næsten hvad som helst i efter smag og behag. Oftest svinekød, tomater, bacon eller agurker.
Smörgåstårta
Denne unikke salte dessert består af mange forskellige slags smørrebrød, skinke, ost eller grøntsager. Smörgåstårta laves til festlige lejligheder, men sælges også i nogle bagerier.
Desserter og sødt
Søde boller fyldt med kanel og især kardemomme, som er meget populært i Sverige, er ekstremt populære.
Kig forbi en af de mange caféer om morgenen og køb en af hver sød bolle. Vi garanterer, at du får en meget bedre morgenmad end de kedelige kontinentale borde på dit hotel.
De nordlige dele af Sverige producerer også helt fantastiske boller med indbagte tranebær, både i sød og salt form.
Semla
Små søde donuts med flødeskum på toppen, typisk fyldt med mandelcreme og smagt til med kanel, kardemomme eller uden smag.
Perfekt til morgenmad og eftermiddagskaffe.
Kladdkaka
Den mest populære kage blandt svenskerne er lavet af chokolade med en stor andel smør. Det er derfor, den har en lidt fedtet og meget tyk konsistens.
Kladdkaka blødgøres med flødeskum og hindbær.
Sådan spiser du som en lokal
Svenskerne spiser normalt hjemme. Når nogen inviterer dig hjem til middag, er det et tegn på, at de virkelig sætter pris på dig. De går sjældnere på restaurant. Ellers er det meget almindeligt, at svenskerne laver mad hjemme i forvejen og tager maden med på arbejde/skole i en kasse.
Det er også derfor, du ikke finder mange lokale restauranter med lokale retter i Sverige, og når de findes, har de en tendens til at fokusere på turister og have meget høje priser. På restauranter er det praktisk at have en frokostmenu.
Den billigste lokale mad (fra 69 sek), i form af kødboller, findes i spisestuerne i møbelhuset IKEA.
Hvad er vigtigst for svenskerne? At gå til "fika". Det betyder at gå på café, drikke en kop kaffe, spise noget sødt og sludre med vennerne. I modsætning til restauranter er caféer allestedsnærværende og findes i både store og små byer.
Klassiske fastfood-steder med burgere og pommes frites er allestedsnærværende. I Sverige er den lokale virksomhed MAX Burgers førende, men der er også McDonald's og KFC. Meget ofte støder man også på pizzeriaer eller kebabbutikker.
Hotdogs er også populære hos 7-Eleven eller Pressbyrån, som man kan finde selv i de mindste byer.
Almindelige priser på restauranter
- Spise på en restaurant med frokostmenu - 130 sek
- Spise på en restaurant uden specialiteter - 170 sek på en billigere restaurant, men mere almindeligt fra 220 sek og opefter
- Øl - 60 sek
- Cocktail - 140 sek
- Pizza - 100 sek
- McDonald's menu - 110 sek
- Vand - 25 sek
- Hotdog - 30 sek