Sikkerhed og tryghed i Sverige

Sverige

Hvilke sundhedsrisici er der i Sverige? Er det sikkert, og hvor er der mest kriminalitet?

Sammenlign flypriser til Sverige

Sundhedsrisici

Sverige har ingen eksotiske sygdomme på grund af sin nordlige beliggenhed og sit meget avancerede samfund og sundhedssystem.

Hygiejnestandarderne er af højeste standard, og du kan spise mad fra enhver restaurant eller butik uden bekymring.

Der er god adgang til apoteker i alle større og mindre byer.

Sundhedsvæsenet er af ekstra høj standard og tilbydes EU-borgere til samme pris som svenskere. Egenbetalingen er omkring 300 sek. for et besøg hos en praktiserende læge og op til 400 sek. for et ambulant besøg hos en specialist.

For hospitalsophold betales et fast gebyr på 110 sek. pr. dag.

Hvis du ikke har et europæisk sygesikringskort, betaler du den fulde pris, som kan være op til titusindvis af svenske kroner. I så fald anbefaler vi en god rejseforsikring.

Drikkevand

Vand fra hanen kan uden problemer drikkes i Sverige.

Farlige dyr

Sverige er hjemsted for flere store pattedyr og rovdyr, som kan være potentielt farlige for mennesker. De er dog relativt sjældne og har en tendens til at undgå kontakt med mennesker.

  • Bjørne - Den brune bjørn er Sveriges største rovdyr og lever i de dybe skove i hele Nordsverige. Det anslåede antal bjørne er omkring 2.800, hvilket betyder, at der er meget lille chance for at støde på en bjørn. De er især aktive i skumringen og om morgenen.
  • Ulve - De er talrige i hele den nordlige halvdel af Sverige, men udgør kun en lille fare for mennesker, da ulve er meget sky.
  • Elge - Elge angriber sjældent mennesker, men angreb på forbipasserende biler er almindelige. Hvis du ser en elg på vejen, så kør ind til siden og lad elgen gå i fred.

Der findes ingen farlige insekter eller krybdyr i Sverige. Der findes kun én giftig slangeart i den sydlige halvdel af landet: den europæiske hugorm. Dens gift er ikke særlig stærk og kan i sjældne tilfælde af et bid kun true mennesker med allergi.

Der findes ingen herreløse hunde eller katte i Sverige.

Obligatoriske vaccinationer

Der er ingen obligatoriske vaccinationer i Sverige. Der findes ingen eksotiske sygdomme, og derfor er særlige rejsevaccinationer overflødige.

Kriminalitet

Der er lejlighedsvise rapporter i de europæiske medier om, at Stockholm og Malmø ikke længere er sikre på grund af indvandrere fra Afrika og Balkan. De chikanerer angiveligt kvinder, stjæler fra børn osv.

Virkeligheden er dog langt fra mediernes rapporter. Af og til er der konflikter inden for enkelte indvandrergrupper, men de forbliver som regel lokaliseret i husholdninger eller enkelte gader.

Der er ingen farlige "no-go-zoner " i Stockholm, Malmø eller Göteborg.

Tværtimod er svenskerne meget tillidsfulde, og vi vil sige, at de på mindre turistede steder ofte ikke engang ved, hvad tyveri er.

Kriminalitet på landet og på vandrestier i bjergene er måske kun en trussel fra andre udenlandske besøgende. Sandsynligheden for, at der sker dig noget på landet på grund af en fremmed, er virkelig lille.

Risiko for katastrofer

Der er ingen ekstraordinære naturkatastrofer i Sverige, som er ud over det sædvanlige i Europa.

Der er ingen risiko for jordskælv eller tsunamier og heller ingen risiko for orkaner eller ekstremt kraftige storme.

Den største risiko er derfor frostgraderne, som kan være ekstreme på visse dage og kan falde til under -15 °C selv i Sydsverige mellem december og februar. Syd for Sundsvall er disse frostgrader dog ret usædvanlige. I det nordlige Sverige er frost på -15 °C til -25 °C derimod ret almindeligt.

Store snestorme er ikke særlig almindelige i Sverige, og enkeltstående snefald bliver ofte ryddet af vejene meget hurtigt.

Du kan tjekke de seneste vejrudsigter og advarsler på det svenske meteorologiske instituts officielle hjemmeside: smhi.se.

Vigtige kontakter

Du bør kende følgende telefonnumre, når du er i Sverige.

  • Det universelle europæiske alarmnummer - 112

I Sverige fungerer 112 perfekt, og nødtelefonerne til politi, ambulance og brandvæsen er blevet afskaffet.

  • Politi (ikke-nødopkald) - 114 14
  • Informationslinje for større ulykker og katastrofer - 113 13
  • Ikke-akut lægehjælp i tilfælde af langvarig sygdom eller mindre skader - 1177

Ud over svensk kan du nemt tale engelsk på alle telefonnumrene.

Den internationale telefonkode til Sverige er +46.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.

Er der nogen spørgsmål tilbage?

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til artiklen...

0 kommentarer

Log ind på Cestee

... det verdensomspændende rejsefællesskab

Har du ikke en rejsekonto endnu? Tilmeld dig her